Noord Ghana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oude baas

Noord Ghana,
Ghana


In het uiterste noorden van Ghana, enkele kilometers van Burkina Faso, ligt het plaatsje Paga langs de doorgaande weg. Even buiten Paga, bij het gehucht Pikworo, lag het belangrijkste slavenkamp van Noord-Ghana. Hier hield men de meegenomen slaven gevangen tot ze werden gekocht door slavenhandelaren. Dit betekende voor veel slaven het begin van de bijna duizend kilometer lange voettocht naar de kust. Veel slaven overleefden dit niet. De overlevenden werden ondergebracht in de slavenforten aan de kust. Daarna volgde een gescheping naar allerlei verre landen (bijv. Amerika), waar de slaven aan het werk gezet werden op met name plantages. De Nederlanders en Portugezen zijn heel actief geweest met de slavenhandel.

De oude man op de foto liep rond op het slavenkamp met een aantal andere "vrijwilligers". Zij hebben voor ons een oud slavenlied gezongen. De begeleiding van de zang bestond uit stenen die tegen elkaar geslagen werden, zoals dat ook in de tijd van de slaven gebeurde.

Hoewel er niet veel bewaard gebleven is van het kamp was het toch een wat deprimerende plek als je je een voorstelling maakt van wat zich daar afgespeeld heeft. Alleen de hitte (tegen de 40 graden) was al zwaar.