Noord Ghana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kleindochter met opa

Noord Ghana,
Ghana


Deze foto is genomen in het plaatsje Sirigu tijdens een wandeling door het dorp. Sirigu ligt ongeveer 20 kilometer ten noorden van Bolgatonga vlak bij de grens met Burkina Faso. Bolgatongo is de enige plaats van betekenis in deze regio. De mensen leven hier nog traditioneel. De huizen worden nog steeds zo gebouwd als honderden jaren geleden en veel gebruiken zijn ook al eeuwen oud.
De oudere mensen hebben een belangrijke rol in de gemeenschap. Zij geven de historie en de tradities door, maar zijn ook de leermeester en vraagbaak voor de jongeren. Opvallend was met hoeveel respect ouderen werden behandeld.
De meeste mensen in deze regio (formeel de Upper East Region) spreken geen Engels. De opa op de foto was een uitzondering. Hij zat samen met zijn kleindochter in de schaduw en begon uit zichzelf een praatje met ons.
Fotograferen in deze regio is geen enkel probleem. Als mensen al wat twijfelen komt dat door verlegenheid.
In Sirigu zij enkele initiatieven ontwikkeld om de tradities te behouden en tegelijkertijd het toerisme te bevorderen. Eén van de initiatieven is een guesthouse/ hotel, maar ook de plaatselijke kunst heeft een prominente plaats. (zie mijn tip).