Noord Ghana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Getekend - girunsi meisje

Noord Ghana,
Ghana


Deze foto is genomen bij het plaatje Sirugu. Sirugu ligt in het noorden van Ghana bij de grensovergang met Burkina Faso ongeveer 20 kilometer ten noorden van de stad Bolgatanga. In deze streek wonen de Girunsi. De stammen in Ghana verschillen qua uiterlijk niet erg sterk van elkaar. De verschillen zitten vooral in de tradities en ceremonies.
De Girunsi hebben opvallende huizen. Ze zijn ommuurd en hebben een apart gedeelte voor het vee. De slaapgedeelten zijn alleen te bereiken via de zogenaamde "verdedigingsmuur". Daar moet je overheen klimmen en mensen met slechte bedoelingen krijgen dat niet gemakkelijk voor elkaar. In de strijd kon dat je letterlijk je kop kosten.
Bij veel stammen zie je wel littekens in de vorm van kerfjes of strepen in het gezicht. Dit meisje heeft zo'n kerf onder haar rechteroog. Verder heeft ze forse littekens in haar geziicht, volgens zeggen brandwonden, waarvan maar af te wachten is of dat nog verder goed komt.
Ondanks dat maakte ze een zeer vrolijke en levendige indruk en was ze zowel naar ons als naar de andere kinderen brutaal uitdagend.