Cape Coast

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Geen gewone straat

Cape Coast,
Ghana


Hoe langer ik naar deze foto kijk, des te meer details vallen me op in het straatbeeld. Wat gebeurt er veel buitenshuis in Elmina.

Fotograferen was hier niet echt een probleem. Dat maakte mijn stadswandeling alleen maar leuker.

Op de achtergrond zie je een wit fort. Dat is het voormalige fort Coenraadsburg, gebouwd door de Hollanders als extra verdediging van Elmina.

Er stond elders al een ander fort in Elmina: fort São Jorge da Mina. Dat was de eerste Europese nederzetting in West-Afrika. Het werd in 1482 door de Portugezen gebouwd om de goudwinning en de mijn hier in de buurt te beschermen.

Vanaf 1596 hebben de Hollanders pogingen ondernomen om dat fort te veroveren, maar zonder succes. Het lukte Johan Maurits van Nassau-Siegen in 1637 wel.

Er volgden goede tijden voor de Nederlanders. In 1642 was heel Portugees Afrika in het bezit van de WIC. Zelden tevoren is zoveel goud in Nederland aangevoerd. Het goud, aangevoerd uit de binnenlanden werd geruild tegen textiel, koperwaren, kralen en brandewijn. Jaarlijks werden 2.000 slaven overgebracht naar de West-Indische eilanden of Zuid-Amerika, minimaal vier schepen per jaar. De handel bloeide en aan mensenrechten deden “we” niet.

Tot in 1850 werden er in het fort Elmina soldaten geworven voor militaire dienst in het KNIL, de Orang Blanda Itam (= Zwarte Hollanders) in Nederlands Indië. Eigenlijk was dit verkapte slavernij. De geschiedenis van de Ghanezen in Hollandse dienst is treffend beschreven door Arthur Japin in zijn prachtige boek: “De zwarte met het witte hart.”

Het fort bleef tot 1871 in Nederlandse handen en werd uiteindelijk met veel andere bezittingen in Afrika aan Engeland verkocht voor het bedrag van fl. 47.000,- Hoewel koning Willem III om chauvinistische redenen hier sterk tegen ageerde, was het een logische stap. De slavernij was afgeschaft, dus de forten hadden eigenlijk hun functie verloren en vormden met elkaar een enorme kostenpost.

(Mijn informatie heb ik gevonden in Wikipedia en daarna bewerkt. Al met al geen verhaal om trots op te zijn, maar wel een stuk heel interessante Hollandse geschiedenis.)