Accra reisblogs

Oud en nieuw in Ghana.

EllenvanderMark was er (tot 03 jan 2003) Gepost op 30 dec 104 reacties

Het leukste Oud en Nieuw wat ik ooit meegemaakt heb was in Accra. We brachten in 2002 de kerstvakantie door bij een vriendin, die met haar gezin voor vier jaar uitgezonden was naar Ghana.
Het begon al meteen na het ontbijt: er moest vuurwerk gekocht worden. Dat kon op de enorme markt van Accra.
De vuurwerkverkopers klampten ons meteen aan. Het meeste vuurwerk was kapot of beschadigd, maar uiteindelijk hadden we toch een tasje vol.
's Middags werd de tuin versierd met zelfgemaakte slingers en werd er een enorm houten bord beschilderd met "Happy New Year 2003", dat op de veranda tegen de muur werd gespijkerd. Iedereen hielp mee; de kok, de chauffeur en de tuinman. Reuze gezellig!

Tegen acht uur in de avond werd het steeds drukker in de enorme tuin. Er kwamen veel Nederlandse mensen, want die "zoeken" elkaar toch altijd op (notabene was onder hen een meisje die op de middelbare school les heeft gehad van mijn vader!). Maar het leukste vond ik dat ook alle Ghanese mensen die mijn vriendin elke dag in en om het huis hielpen, met hun hele gezin (of soms familie) uitgenodigd waren, uitgedost in de mooiste Afrikaanse stoffen.
Ik denk dat er zo'n honderdvijftig mensen in de tuin aanwezig waren.

Schalen met Nederlandse en Ghanese etenswaren stonden uitgestald en op een andere tafel kon men drankjes in schenken. Een band speelde gezellige muziek, dus in de tuin stond een deinende massa Ghanezen en Nederlanders samen te dansen tussen oleanders en mangobomen. Op de tuinman na, die het grote aanbod aan drank niet aan kon; hij lag te slapen op een bankje.

Ineens klonk er vuurwerk en hoorden we Apollo, de Ghanese huisvriend, roepen: "Happy New Year!!" Maar de band was Nederlands en stopte de muziek. Een van hen pakte zijn mobieltje, keek er met Europese precisie naar en zei: "Nee, nog drie minuten!"
Maar Apollo was niet meer te houden en stak vol overgave zijn vuurwerk af. De Nederlandse muzikant stopte zijn telefoon in zijn zak en riep: "Ach, wat maakt het ook uit!!! Happy New Year everybody!!" Gejuich en geknal in de tuin, want in Ghana mag op straat geen vuurwerk afgestoken worden.
Daarna omhelsden alle mensen, Nederlanders en Afrikanen, elkaar en wensten elkaar een goed nieuwjaar.

De warmte die hier vanuit ging zal ik nooit vergeten!!!

EllenvanderMark Positie 2001 (40 p.) Lid sinds 30-08-2010 Foto's en tips: 345 Blogs: 4 Fans: 1

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Het ophangen van het beschilderde bord.
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Ziek in India.
0 7
Gepost op 14 november
India Rajasthan
Aankomst in Rabat.
0 4
Gepost op 04 juni
Marokko Rabat
Griekse eerlijkheid.
1 6
Gepost op 23 december
Griekenland Vasteland

Reacties bij deze blog

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Prachtig om te lezen. Happy New Year!

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Wat een leuke keuze om nu dit verhaal te vertellen.
Zijn mooie kennismakingen met een ander land.

Willemien

Door: Willemien • Geplaatst op

Leuk om Oud en Nieuw in een ander land te vieren. En hadden jullie ook oliebollen gebakken. Wij hebben in Vietnam Oud en Nieuw gevierd en een van onze medeeizigers had gist meegenomen. Met de verder plaatselijke producten aten wij oliebollen. En dat smaakt dan heeeel lekker zo ver van huis.

herman m

Door: herman m • Geplaatst op

Erg leuke ervaring en mooi onder woorden gebracht.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.