Accra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Accra image

Accra

Accra
Ghana
SuzanneGeudeke

Vergaderen met God

Vergaderen in Ghana is iets speciaals. Tenminste, voor mij.
Als we binnenkomen op het stoffige kantoor worden we hartelijk verwelkomd met de typisch Ghanese handdruk (een ingewikkeld fenomeen waarbij je je hand door de hand van de ander laat glijden en met je vinger knipt) en een luidruchtig "loooong time oh!".

We, drie internationale vrijwillgers en onze Ghanese collega´s, nemen plaats rond de lange houten tafel. Agendapunt één, het gebed. Hiermee wordt een vergadering standaard geopend en is voor mij het moment waarop mijn handen beginnen te zweten. Als ik maar niet aan de beurt ben..."Wie wil de vergadering openen?" Ik staar hardnekkig naar het houten tafelblad. "Anna?" Een van mijn Canadese collega´s is aan de beurt. Ik grinnik, Anna is nou niet bepaald de meest gelovige persoon, maar weigeren kan ze niet. Gelukkig zijn we al bij meerdere vergaderingen geweest en weten we hoe het "bidden op vergaderingen" in zijn werk gaat. Anna vraagt of God alsjeblieft de vergadering in goede banen wil leiden en of Hij er voor wilt zorgen dat we de juiste beslissingen nemen. Amen.

We vergaderen, we lopen een voor een de agendapunten af tot we op het punt "Meat pie and Minerals" komen. Pauze! Je kunt geen vergadering organiseren zonder meat pie (een nogal droog deeg gevuld met vlees, het favoriete vergaderingsvoer) en Minerals (drankjes zoals Fanta, Cola, etc.). We spoelen de droge meat pie weg met wat Fanta en daarna wordt er nog even verder gepraat.

Anna mag weer afsluiten met een gebed. Deze keer wordt God bedankt voor het in goede banen leiden van de vergadering en voor de goede beslissingen die we hebben genomen. Amen. We kunnen naar huis. We worden naar de deur geleid en nog even overspoeld met weloveyous en comebacksoons. We zullen zeker snel terug komen en "We love you too!" Vergaderen in Ghana is een hele ervaring!