West Gambia

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Heilige krokodillen in Katchikally Pool

West Gambia,
Gambia


In Bakau op ca 5 minuten lopen van de batikmarkt vind je éen van de 3 heilige krokodillenpoelen die Gambia bezit. De andere twee zijn Folonko in KartungVillage in het Zuiden en Berending op de noordelijke oever van de Gambia River.
Deze poel bestaat al meer dan 500 jaar en is voor het eerst ontdekt door een lid van de Bojang familie, een van de belangrijkste families ter plaatse. De poel wordt gevoed door een bron.
Mensen , mn vrouwen komen van heinde en ver naar de poel om een rituele wassing met het water uit de poel te ondergaan. Er wordt gelooft, dat hierdoor vruchtbaarheidsproblemen kunnen worden bestreden. De wassing wordt uitgevoerd door vrouwen van de Bojangclan, die hiervoor speciaal zijn opgeleid.Vervolgens krijgt de vrouw een fles met het heilige water mee, waarmee ze 'savonds voor het naar bed gaan en 'smorgens vroeg wat op bepaalde lichaamsdelen moet aanbrengen..
Ook ouders komen hiernaartoe voor bescherming van hun kinderen tijdens de besnijdenis ceremonie en worstelaars menen hier de overwinning (en meer...) te vinden
Als tegenprestatie wordt een kleine financiële donatie, wat kola-noten of een kledingstuk verwacht. De helft van de offergaven is voor de krokodillen, de andere helft gaat naar de ouderlingen. De poel mag echter niet uitgebuit worden voor financieel gewin, dan verliest hij zijn heilzame werking.
In deze poel zitten ca 80 krokodillen.Het zijn alle Nijlkrokodillen, ze kunnen tot 4.5 m lang worden en even oud als een mens. Er wordt beweerd dat in deze poel ook albino's voorkomen, dat zou uniek zijn. Ik heb er echter alleen de gewone gezien. Omdat er zo vaak mensen komen en er ook wel vis geofferd wordt zijn vele van de krokodillen zo tam geworden, dat ze door bezoekers aangeraakt kunnen worden.De bewakers weten welke, het blijft natuurlijk toch best eng zo dicht bij een dier met zo'n ondoorgrondelijk uiterlijk te komen... De beroemdste is "Charlie".
Om de poel is een mini-bos van 6 are waarin vele tropische vogels, locale zoogdieren en andere reptielen te vinden zijn.
Om er te komen: neem vanuit de kuststreek een taxi of beter de mini-bus naar Bakau, eindhalte bij de batikmarkt. Daar kun je een local vragen je erheen te brengen, die leidt je door de wirwar van met golfplaatbedekte huisjes, of je loopt iets om: de batikmarkt voorbij (kust aan je linkerhand) en dan bij de eerste grotere straat (Cape Road) rechtsaf, eerste rechts en dan steeds rechtdoor...