West Gambia

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

West Gambia image

Deel 1: De eerste keer Gambia

West Gambia
Gambia
MarianneV

Deel 1: De eerste keer Gambia

Dag 1: De eerste indruk
Heel spannend. We gaan voor de eerste keer naar Gambia, ons eerste land met een zwarte bevolking. Want Marokko en Egypte tellen daarbij niet mee.
We zijn precies op tijd op Schiphol. We zijn er iets voor 7. We kunnen meteen inchecken en rollen snel langs de douane. We vertrekken ongeveer op tijd. Prachtige vlucht! Goed zicht op Frankrijk, Spanje en Marokko. We arriveren precies op tijd. We worden met de bus opgehaald en naar het hotel Senegambia in Kololi gebracht.
Wat een andere wereld. Bijna geen bestrating, maar stoffige zandwegen, kapotte auto’s langs de weg en heel zwarte mensen in heel kleurige kleren. Wel erg aardig allemaal. Het hotel is even wennen. Maar het is redelijk schoon en we hebben airco.
Na aankomst gaan we de omgeving verkennen; de straten, kraampjes, 'winkeltjes' en het strand.
's Avonds eten we redelijk bij 'African Queen'. Daarna lopen we nog even door het dorp. Veel mensen die een taxi aanbieden en bumsters en hustlers die je iets willen verkopen of je gids willen zijn. Even schrikken omdat ik er veel over gelezen heb. Uiteindelijk vind ik het geen enkel probleem. Ik zou het ook doen als ik zo arm was als zij zijn en de kans had aan die rijke toeristen te verdienen. Mensen zien er overigens ook de humor van in als je een grapje mee maakt. We maken het de hele vakantie niet mee dat we een onplezierige reactie terug krijgen. Wat een fantastisch volk; zo arm, maar zo trots en waardig!

Dag 2: De omgeving van Kololi
Vandaag een wendagje. 's Morgens eerst naar de Gamba-instructie. Heel leerzaam! Daarna een beetje luieren in de zon, maar vooral ook de schaduw, de Afrikaanse zon is warm. Om ons heen zagen we aasgieren, megahagedissen, een veraan en een aap. Frank maakt een wandeling langs het strand. Na de rust gaan we naar het apenpark, Bijillo Forest Park. De apen laten zich zien, maar we zijn ook erg onder de indruk van de grote hoeveelheid verschillende vogels, waaronder de rode hornbill, die we hoop ik op de foto hebben staan. Het bos staat vol met gigantisch hoge palmen en dikke grote baobaps.
's Avonds doen we mee met het welkomstdiner. We gaan met de bus naar een plek tussen bo-men, waar we heerlijk eten, maar nog veel meer zien. Er wordt gedanst door een aantal leden van de Susustam, die hun oorsprong vinden in Guinnea, en Mali. Het tromgeroffel horen we nog de hele nacht! Van onze latere gids horen we dat de stammen inderdaad nog bestaan (11), en dat ze allemaal hun eigen taal spreken. De meesten spreken wel meer of minder 'Mandinka' of 'Wollof', talen waar ze elkaar, naast het Engels in vinden.
Wordt vervolgd.....

Foto's

bd8b9.jpg
bd8b9.jpg
MarianneV
1a1c3.jpg
1a1c3.jpg
MarianneV
5d88d.jpg
5d88d.jpg
MarianneV