Banjul

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Banjul image

Gambiaanse gastvrijheid

Banjul
Gambia
Mama-afrika

Gambiaanse gastvrijheid

"Wauw, you missed that one, but no problem, we'll find another.... " zegt George, als een paarsrode vogel snel tussen de bladeren wegvliegt. Ik schiet in de lach, en leg George nog maar eens uit dat dit soort magische momenten zich meestal zelden herhalen. Een geslaagde dag had ik zowiezo al!....

Mijn eerste kennismaking met Afrika (10 jaar geleden alweer) was een weekje naar de zon in Gambia. Een toen nog redelijk nieuwe bestemming. Maar twee dagen dezelfde zee, hetzelfde strand en dezelfde souvenierverkopers begon me al snel te vervelen. Dus besloot ik een boottochtje door het mangrovengebied te boeken. Gambia heeft een aantal kleine natuurparken, zoals Abuko, met gevarieerd wild en heel veel verschillende soorten vogels, en dat wil ik wel eens aan een nadere inspecitie onderwerpen.

Ik wordt opgehaald door George, mijn gids voor vandaag. Een gespierde Gambiaan. Zijn witte bloes staat strak gespannen om zijn gespierde armen en zijn hoofd is zo bruin, kaal en glad als een colanoot. We rijden richting het mangrove gebied maar moeten onze auto achterlaten bij het dorp waar George woont, omdat de zandwegen blank staan. De luchtvochtigheid en de hitte zijn gigantisch. Het maakt niet uit, ik geniet nu al met volle teugen van alles wat er om me heen gebeurt.

Het laatste stuk moeten we lopen. Onderweg vertelt George vol trots aan iedereen die het maar horen wil dat hij gids in opleiding is en dat we een boottocht gaan maken, op zoek naar het Gambiaanse Wildlife. Onze chauffeur, een aantal passanten, en kinderen met snotneuzen hebben zich ondertussen bij ons aangesloten. Gezelligheid staat hier voorop! Sterker nog, de boot is volgens George groot genoeg om al deze vrienden, buren, kinderen en passanten mee te nemen op de boot! "No problem in da Gambiaaa!!! "

Ik geniet van de omgeving, terwijl de kinderen een zelf verzonnen lied inzetten. Moeiteloos jagen ze het eventuele wild wat er zou zijn op deze manier weg, maar protesteren is zinloos. Het is gezellig, dus het volume wordt nog ietsjes opgeschroeft. Mijn trip verloopt iets anders dan ik had gedacht.... Na afloop van de boottocht heb ik welgeteld een aantal prachig gekleurde vogels gezien, en wat krabben die tussen de mangroven door scharrelden. Maar de trip is nog niet voorbij, eerst wordt ik nog meegenomen naar het dorp van George, waar ik vele handen moet schudden. Onder een grote boom heb ik genoten van een koude cola, een bord met eten en een potje voetbal met de kinderen.

Natuurlijk kun je ook serieus op zoek gaan naar het wild. Abuke is een prachig natuurgebied, op zo'n 20 minuten rijden van Kololi. Het is niet zo groot, dus in een paar uur kun je er heel veel zien, zoals diverese vogelsoorten, apen, slangen, antilopen en krokodillen. Na afloop kun je ontspannen bij Lamin Lodge, aan de rand van het park, of je kunt verder wandelen langs de boomgaarden en rijstvelden en het regenwoud.

Gambia is een klein maar groots land!! Natuurlijk vanwege de mooie parken en de dieren, maar vooral vanwege de ontzettend gastvrije bevolking!.

Foto's

c2525.jpg
c2525.jpg
Mama-afrika