Tanameer

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gelovige in het Azewa Mariam klooster

Tanameer,
Ethiopië


De week voor het Ethiopische Pasen is een week vol devotie. Overal zie je biddende mensen bij de vele kerken en kloosters. Deze man trof ik aan in het Azewa Mariam klooster op een schiereiland in het Tanameer. In het Tanameer zijn eeuwenoude kloosters te bezoeken, die op eilandjes gebouwd zijn en waar de monniken een geïsoleerd bestaan leiden. Vaak zijn er opleidingen voor jonge monniken aan verbonden.

In het noordelijke deel van het land wonen veel orthodoxe christenen van de Ethiopisch Orthodoxe Kerk. Dit is een stroming in het christendom die zich eeuwenlang zelf heeft ontwikkeld met invloeden vanuit het Jodendom, zoals besnijdenis van jongens. De orthodoxen vasten regelmatig. Standaard is woensdag en vrijdag, een aantal weken voor Pasen en verder hangt het ervan af hoe streng gelovig men is. De meest fanatieke aanhangers onthouden zich meer dan de helft van het jaar van alle dierlijke producten en eten en drinken voor het begin van de middag. De dag voor Pasen kopen de meeste mensen een geit om 1e Paasdag te eten met de hele familie. Er is dan ook een levendige geitenhandel op Paaszaterdag, ook gewoon langs de wegen.

De Ethiopisch orthodoxe kerk hanteert de Juliaanse kalender, waardoor de christelijke feestdagen daar op een andere datum vallen dan bij ons.