Simien NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Boven op de apenrots

Simien NP,
Ethiopië


Het Simiengebergte is het hoogste gebergte van Ethiopië met een top boven de 4.500 meter. Het heeft prachtige kliffen en scherpe toppen. Ethiopië heeft ook de mooiste bavianensoort en die komt alleen in dit land voor. Het is de geladabaviaan. Hoewel ze ook op andere hoge plaatsen voorkomen is de beste plaats om deze mooie dieren te zien het Simiengebergte.
De gelada's zijn heel rustige dieren zonder agressie naar mensen. Je kunt er gewoon tussen lopen, zitten en fotograferen. Ongeveer 2 meter afstand is als je heel rustig doet geen probleem. Agressie zie je af en toe wel onder elkaar. Een dominante mannetje vormt een familie met enkele vrouwtjes en kleintjes. Al die families vormen weer een grote groep. Aan de rand van die groep leven de vrijgezellen, die loeren op het overnemen van een familie. Meestal volstaat het uiterlijk vertoon om te houden of te krijgen wat je wilt, maar af en toe wordt er gevochten. Dat kan flinke gevolgen hebben, want de hoektanden van de mannetjes zijn enorm. Verder gebruiken ze die niet want de gelada's eten allen (wortels van) gras.
Dit dominante mannetje liet even zien hoe groot, sterk en vitaal hij is en dat hem lastigvallen geen verstandige keus is.