Simien NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Geiten hoeden op grote hoogte

Simien NP,
Ethiopië


We maken een trekking door het Simien Mountain NP en komen in de buurt van het Gich Camp, op zo’n 3600 meter hoogte, deze herderin tegen . Ze is één van de vele jonge geitenhoeders die we zien rondtrekken met hun kuddes.

Hoewel Simien een beschermd natuurgebied is, zijn er hier ook dorpjes en worden de lagere hellingen gebruikt als landbouwgrond. Vaak is het land al generaties lang in de familie en de boeren zien niet in waarom zij moeten wijken voor de natuur.

In het verleden leidde dit nog wel eens tot conflicten. Gelada’s werden hardhandig van de landbouwgronden verjaagd en wolven gedood, maar door de boeren meer te betrekken bij de natuurbescherming is de situatie enorm verbeterd. De boeren worden steeds vaker ingezet als ranger of gids, wat niet alleen extra geld oplevert, maar hen ook meer inzicht geeft in het belang van de natuur.

Toch is moeilijk om oude gewoonten te veranderen en wordt er nog steeds vee gehoed in de hogere gebieden, het leefgebied van veel bedreigde diersoorten. Ook door de jongere generaties.