Ethiopië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Nyangatom oma

Ethiopië


De Nyangatom stam woont aan de westkant van de Omo-vallei. Het is een primitieve stam met echte krijgers, die het regelmatig aan de stok hebben met andere stammen. Aan de stok is niet terecht, omdat ze tegenwoordig over geweren beschikken. Bij conflicten vallen regelmatig doden.
Om er vanuit Turmi te komen moesten we eerst een stuk rijden en daarna met een boot de rivier oversteken. Normaal gesproken is het daarna een paar kilometer lopen naar het eerste dorp. Indien je daar wordt ontvangen door de dorpsoudste sproeit hij wat koffie over je heen met zijn mond als welkom. Als je mazzel hebt is hij niet thuis. Wij hadden dubbel mazzel, omdat we deze koffiesproeier niet tegen gekomen zijn en de bewoners van het dorp in tijdelijke hutjes bij de Omo-rivier woonden. In december worden namelijk de gewassen bij de rivier geoogst. De bewoners van het dorp gaan daar dan tijdelijk wonen, omdat anders vogels en apen de oogst opeten.
Bij één van de tijdelijke hutjes (eigenlijk niet veel meer dan rieten afdakjes) kwamen we deze vrouw tegen. En zoals op heel veel plaatsen in Ethiopië wilde ze tegen een kleine vergoeding wel op de foto.