Ethiopië

Verrekijker!

Leeu was hier op 2011-11-08 Gepost op: 2013-03-18 2 reacties.
We gingen naar Ethiopie met het besef dat het geen luxueuze reis zou gaan worden, trekkend door 1 van de armste landen van Afrika. We sliepen een aantal nachten in een tentje omdat er geen onderkomens in de omgeving waren en dat was echt wildkamperen. Het werd ons tijdens de reis al snel duidelijk dat je Ethiopie nooit alleen bent. Binnen no-time waren we omgeven door kinderen en elke keer waren we er weer verbaasd over waar de kinderen vandaan kwamen. De Ethiopische gids had ons geinstrueerd om vooral niets te geven als er gestopt werd, alleen als we vertrokken mochten we wat geven omdat hierdoor anders minder prettige situaties zouden kunnen ontstaan. Helaas heb je altijd mensen in de groep die zich daar niet aan houden met alle gevolgen vandien. Het bewuste stel werd er meerdere keren op aan gesproken, wat niet mocht baten. Er ontstond een soort stroom van pennen, schriften, ballonnen en stuitend genoeg geld; veel geld. Sinterklaas was er niets bij. Met als gevolg dat de groep vragende kinderen groter werd en het niet bij vragen bleef maar dat er geeist werd en zeg nou zelf wat zou jezelf doen? Rijke westerlingen brengen je dit allemaal en dan vraag je toch meer, ja toch! Op een goed moment van de reis werd er gepauzeerd en dan was het voor de dames altijd weer een probleem om je ergens, ongezien, terug te kunnen trekken voor een sanitaire stop. Zo ook deze keer: Het ritueel van Sinterklaas was al direct begonnen en er waren al een aantal kinderen aanwezig. Een dame dacht iets verder op haar sanitaire stop te kunnen houden. Helaas was er een meisje van een jaar of 9 haar gevolgd. Dit meisje had haar om pennen en geld gevraagd en niet gekregen. Kennelijk was dat toch niet de bedoeling en toen de dame met haar broek op haar enkels zat werd zij bekogeld met stenen waarvan er een aantal behoorlijk raak waren. Na hulp geroep van de dame kwam de gids haar te hulp. De rest van de reis was deze dame erg op haar qui vive, zodra er kinderen aangerend kwamen. Je kunt zelf nog zoveel dingen regelen, in verdiepen, op letten of voorkomen maar soms kom je in de problemen door de onnadenkendheid van anderen. Dit is 1 van de redenen waarom wij het liefste zelf op pad gaan en niet in een groep. Ethiopie was een prachtig land, maar je hebt de groep niet in de hand. Uiteraard geldt hierbij ook: Als ik een goede verrekijker had gehad hadden we dit misschien kunnen voorkomen.
0
2
Alle blogs van Leeu
 

2 reactie(s) bij "Verrekijker!"

  • profile image comment

    In Ethiopië hebben wij hetzelfde meegemaakt. We hadden ook afgesproken niks te geven maar de kinderen zijn inmiddels door andere toeristen zo verwend dat ze gewoon voor je busje springen. Als je dan niks geeft gooien ze je na met stenen. Helaas geen fijne ervaring. Maar er blijven toeristen die het verpesten en helaas niet alleen in Ethiopië. Onze chauffeur vertelde dat hij al had meegemaakt dat er een kind zich zo onder z'n busje had gerend dus die was er fel op tegen.

    Door ClaudiaN • geplaatst op 2019-10-24 00:32:38
  • profile image comment

    Wat een vervelende ervaring in zo'n prachtig land. Toch hoeft het niet altijd zo te gaan hoor. Wij hebben heel goede ervaringen met groepen en ook een paar mindere. Toen we in Marokko een auto gehuurd hadden om individueel rond te reizen, kwamen in het Atlasgebergte van alle kanten kinderen op ons af. We gaven niets en zij waren alleen nieuwsgierig. Meestal gaan we een spelletje met hen doen, dat werkt erg goed.

    Door corriedewinter • geplaatst op 2013-03-19 18:40:19

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.