Ethiopië reisblogs

Timkat festival in Gondar, dag 1

dereizigers was er (tot 25 jan 2010) Gepost op 03 feb 103 reacties

Onze aandacht bij de uitleg over de kastelen in Gondar is er niet helemaal bij. Links en rechts horen we de muziek, trommel¬geluiden en het gezang van de massa op straat. De kastelen staan er morgen ook nog wel! Het gebeuren op straat willen we niet missen, want dat is dé reden om in deze periode naar Ethiopië te gaan. De voorbereidingen voor het Timkat festival zijn nu volop in gang, hoe snel kunnen we waar zijn?

Direct naast de kastelen ligt een kerk waar de priesters zich voor de processie gereedmaken, dat is dus erg snel. Wat opvalt, zijn de vele kerkjongeren, onmiskenbaar met hun groene, gele of rode of t-shirts. De kleuren van de nationale vlag: men is erg trots op Ethiopië. De kerkjongeren staan in 2 rijen langs het pad waarover de priesters straks zullen lopen en vormen zo een veiligheidskordon. Een 3-tal trommelaars loopt over een gedeelte van dit pad om iedereen aan te sporen en het tempo voor het zingen aan te geven.

Na een tijdje komen de priesters uit de kerk. Ze zijn in hun mooie, kleurrijke gewaden gekleed en lopen met z'n vijven naast elkaar over een rode loper. Een bonte paraplu biedt bescherming tegen de zon. De ark van de kerk wordt boven het hoofd onder een doek gedragen, beschermd tegen de zon en met het kordon van kerkjongeren ook veilig voor te nieuwsgierige blikken.

Na een aantal stappen over de loper, stoppen de ongeveer 20 priesters van deze kerk. Ze zijn aan het einde van het rode tapijt gekomen. Kerkjongeren haasten zich om het andere gedeelte op te rollen en weer voor hen uit te rollen. Dit zijn voor ons de momenten om alles wat beter te kunnen zien, want de kerkjongeren doen hun werk als beveiliging zeer goed. Er komt niemand te dicht in de buurt van de priesters of de ark.

Eenmaal buiten de kerk vormen de gelovigen achter de priesters een lange stoet. In dit gedeelte van de stad komen de processies van 3 kerken bij elkaar en vormen een enorme massa. We zijn onder de indruk. Overal mensen en gezang, het typische vrouwengezang komt er nog net bovenuit. Ze lachen ons toe en gebaren mee te doen. Dat laat ik toch maar echt aan hun over, dat gaat stukken beter.

Soms komen er andere gelovigen in groepjes aangerend, met lange stokken en gejoel. Het oogt bedreigend, maar dit is hun manier om mee te feesten. Op het plein komen alle kerken en volgelingen bij elkaar. De massa is nog groter geworden, meer en meer tapijten worden naar voren gebracht om de vaart er toch nog een beetje in te houden.
Zij zullen deze processie tot aan het bad van Fasillades op deze manier volbrengen.

We kunnen niet wachten tot morgenochtend, als de doop zelf gevierd wordt (zie mijn andere blog over Timkat).

dereizigers Positie 31882 (0 p.) Lid sinds 13-09-2009 Foto's en tips: 320 Blogs: 7 Fans: 6

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
De kerkjongeren, duidelijk herkenbaar aan hun t-shirts in de kle
blogfoto nr. 2
De priesters moeten eventjes wachten, want de rode loper moet va
blogfoto nr. 3
De ark wordt afgeschermd onder een doek in processie naar het ba
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Len Dong ceremonie in Dong Dang (omgeving Long San)
3 10
Gepost op 06 november
Vietnam Noord Vietnam
Qat-sessie
2 7
Gepost op 11 juli
Jemen Sana'a omgeving
Te veel keuze
0 15
Gepost op 30 mei
Jemen Sanaa

Reacties bij deze blog

droomreis

Door: droomreis • Geplaatst op

Ik vond het geweldig!

mama-afrika

Door: mama-afrika • Geplaatst op

Lijkt me echt super! gaaf dat jullie er zo dicht bij zijn geweest

nelita

Door: nelita • Geplaatst op

Inderdaad een goede voorbereiding op dit kleurrijke spectakel.
Mooi beschreven !!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.