Ethiopië

Een wereld van rituelen

mama-afrika was hier op 2010-01-19 Gepost op: 2010-01-27 24 reacties.
Een pasgeboren baby huilt en haar Afrikaanse reis begint. Minuten nadat ze is geboren ondergaat dit baby’tje haar eerste ritueel van haar leven, een leven dat voor een groot deel uit rituelen zal bestaan. Ze krijgt een bijnaam als ze drie dagen oud is en pas als ze de leeftijd van 12 jaar heeft krijgt ze haar officiële naam, een bescherming voor een plotselinge dood in een wereld waar kindersterfte helaas nog steeds heel hoog ligt.
Aan de andere Kant van Afrika buigt een Masai jongen zijn hoofd, terwijl zijn moeder zijn lange haarlokken afknipt, die zijn status als krijger aantoonden. Een traan loopt over zijn gezicht, wanneer hij symbolisch een hoofdstuk van zijn leven sluit en een nieuwe fase als volwassen man begint.

Deze blog geeft een klein informatie over de talrijke en vooral bijzondere rituelen die de Afrikanen hanteren. De bedoeling van deze blog is niet om te (ver)oordelen, maar om inzicht te geven in de gedachten en beleving van de Afrikaanse wereld.

Babyrituelen
Afrikaanse moeders dragen hun kinderen vaak in een draagdoek. Waarschijnlijk omdat dit makkelijk is tijdens het werk, of misschien wel omdat ze geen buggy’s hebben, denken wij. De achterliggende gedachte, is dat moeders geloven dat als zij een baby alleen laten, het kindje bezocht kan worden door slechte geesten. Tijdens de doop van een kind worden door de moeders swingende rituele dansen uitgevoerd om de geesten goed te stemmen in de hoop op een voorspoedig leven.

Geen meisje meer, maar nog net geen vrouw & van jongen naar volwassen man.
Meisjes krijgen vaak prachtige haarstukken en sieraden waarmee wordt aangetoond dat ze geen meisjes meer zijn, maar een nieuwe fase betreden : de transformatie van meisje naar vrouw. De haarstukken en sieraden worden door de vrouwen van generatie op generatie doorgegeven. Als de meisjes trouwen wordt hun gezicht vaak afgedekt, zodat ze beschermd zijn tegen de pijn die ze voelen bij het verlaten van hun moeder.

Om toe te treden tot de wereld van volwassen mannen moeten de Hamar jongens in Ethiopië een ritueel houden waarbij zij over de ruggen van stieren moeten springen, die in een lijn staan opgesteld. Ze worden gadegeslagen en gekeurd door vele huwbare meisjes. (zie ook de prachtige foto's van Grietje Buisman). In Kenia houden de Masai ceremonies waarbij de krijgers een hoofdtooi dragen van leeuwenmanen. Dit toont hun grote moed en kracht, maar ook de liefde voor de Afrikaanse savanne, die hij deelt met de koning der dieren.

huidbeschilderingen, tatoeages en littekens
In het Zuiden van Ethiopië en ook in andere Afrikaanse landen beschilderen of tatoeëren traditionele stammen hun lichaam. Het verven van het lichaam gebeurt meestal met kalk. Men doet dit om vijanden te intimideren.
De tatoeages op de gezichten van mannen en vrouwen tonen aan tot welke stam men behoort en dient ook als schoonheidsbeeld. In Niger bijvoorbeeld gebruiken mannen make up om de vrouwen te verleiden.

Voor kinderen is het beschilderen van hun lichamen vaak een feestje, zoal bij ons het "verkleedspelletje". Op deze manier leren ze hoe zij zichzelf mooi kunnen maken voor latere rituelen, waarbij ze op zoek gaan naar een huwelijkspartner. Als een groepje kinderen hun gezicht op gelijke manier hebben beschilderd dan geven ze daarmee aan dat ze elkaars beste vrienden zijn.

In Ethiopië krijgen huwbare vrouwen een lipschotel. In een periode van 6 maanden wordt de onderste lip uitgerekt zodat er een lipschotel geplaatst kan worden . De grootte van de lipschotel moet aangeven hoeveel vee als bruidsschat wordt geëist en geeft de vrouw status in het huwelijk. In andere culturen wordt de beschildering van handen en voeten met henna als pure schoonheid gezien.

Aanrakingen
Een van de mooiere ervaringen die ik heb gehad in Afrika is de natuurlijke en regelmatige manier waarop mensen elkaar aanraken. Vrouwen kunnen uren achtereen bezig zijn met het verzorgen van elkaars haren en mannen beschilderen elkaars gezichten.
Vrienden en vriendinnen lopen gearmd over straat. Op markten begroet men elkaar met knuffels en kussen op de lippen. Elkaar aanraken is in het traditionele Afrikaanse leven veel meer dan alleen een manier om genegenheid te tonen. Het is een natuurlijk manier om hechte vriendschappen tussen familie en oude banden te versterken en het mag gezien worden als een manier van communicatie, een speciale eigen taal.

Spiritualiteit
Spiritualiteit speelt een grote rol in het dagelijks leven. Je treft dit in vele verschillende vormen aan, zoals het geloof in voodoo, medicijnmannen, bezeten worden door de duivel. Het geloof in spiritualiteit en geesten is de reden voor veel soorten rituelen in Afrika, die door ons Westerlingen niet te begrijpen zijn. Omdat de Afrikanen iedere dag opnieuw geconfronteerd worden met een keihard bestaan proberen zij via spiritualiteit de geesten positief te stemmen, in de hoop op een goed leven, een goede oogst enz.

Het gaat te ver om alle rituelen binnen de Afrikaanse gemeenschappen te beschrijven maar ik hoop dat ik met deze blog een klein tipje van de sluier heb kunnen oplichten over het hoe en waarom van hun bijzondere levenswijze. Ondanks dat wij deze levenswijze niet altijd kunnen begrijpen biedt het de Afrikanen kracht en een manier zich van anderen te onderscheiden.
0
24

Foto's bij dit blog

Huidversiering met kalk.
no longer a girl, not yet a woman. Sieraden van een jonge vrouw
aanraking van 2 mannen op de markt
beschildering van beste vrienden.
Alle blogs van mama-afrika
 

20 reactie(s) bij "Een wereld van rituelen"

 • profile image comment

  Met veel interesse heb ik je blog gelezen Yvon. Als je eenmaal in Afrika bent geweest wordt je gegrepen door tradities en rituelen. Elk land in Afrika is weer een wereld op zich. Wat mij in elk geval vooral in Ethiopie opviel was de omgang van jongens en mannen onder elkaar. Elkaars hand vasthouden, hand op de onderrug, kussen. Gewoon uit vriendschap, kon dat maar overal ter wereld !

  Door Nancy Carels • geplaatst op 2010-01-30 18:54:11
 • profile image comment

  Hoi Yvonne, ik heb je blog zeer aandachtig gelezen omdat ik enorm geïnteresseerd ben in andere culturen. Dank je wel voor deze mooie vertelling!

  Door Hermine • geplaatst op 2010-01-29 22:32:01
 • profile image comment

  mooie blog Yvonne. Heel informatief!

  Door hillebrand • geplaatst op 2010-01-29 10:28:20
 • profile image comment

  het begint als een sprookje en daarna volgen wijze lessen. Mooi gedaan.

  Door zeester • geplaatst op 2010-01-28 22:27:48
 • profile image comment

  Zullen we er dan maar heen??? Nu??? Prachtige en krachtige samenvatting van de meest in het oog springende rituelen en gebruiken die je in jouw (en Grietje's) foto's terugziet. Heel boeiend om daar nu de achterliggende gedachtes en achtergronden bij te lezen. Je intro is schitterend btw, vooral het stukje van de Masai-jongen! Goed gedaan Yvon, mijn complimenten!

  Door Lola • geplaatst op 2010-01-28 21:59:31
 • profile image comment

  Wauw dat is allemaal heel bizonder wat je schrijft sommige dingen wisten we wel maar andere weer niet.Heel boeiend omtelezen.Dank je wel.

  Door schenkel • geplaatst op 2010-01-28 21:33:39
 • profile image comment

  Heel boeiend om te lezen en heel informatief. Ik heb weer een hoop geleerd!!

  Door Lione Kolsteren • geplaatst op 2010-01-28 21:30:42
 • profile image comment

  ..

  Door mama-afrika • geplaatst op 2010-01-28 20:59:25
 • profile image comment

  Zeer interessant en verzorgd geschreven Yvonne. Zo komen sommige foto's ook meer tot leven. Erg leuk dat je ook naar Grietje verwijst!!! Grtz Frank

  Door indi • geplaatst op 2010-01-28 18:12:13
 • profile image comment

  Interessant om allemaal te weten. Soms zie je vaak dingen en neem je zelf je eigen conclusie terwijl er iets heel bijzonders achter kan zitten waarom mensen dat zo doen. Heel mooi dus dat je deze informatie geeft. Leuk ook dat je naar de foto's verwijs van Grietje!!!

  Door albertensandra • geplaatst op 2010-01-28 17:51:49
 • profile image comment

  Ha Yvonne, Je hebt heel wat research gedaan! Prima info allemaal!

  Door Bowral • geplaatst op 2010-01-28 16:34:39
 • profile image comment

  Interessant verhaal Yvon, veel herkenning, leuk om ze zo op een rij te zetten!

  Door Klompie44 • geplaatst op 2010-01-28 13:52:39
 • profile image comment

  Hoi Yvonne, Interessant verhaal, dit soort dingen mag je vaker plaatsen. Boeiend!!!

  Door huubm • geplaatst op 2010-01-28 10:32:16
 • profile image comment

  Dat is een heel boeiende en interessante verzameling van Afrikaanse gebruiken. Interessant om te lezen en ja, wij als Westerse zogenaamd hoog ontwikkelde mensen, zijn het contact met de natuur en met elkaar aan het kwijtraken. We kunnen in Afrika leren hoe het ook kan en vaak hoe het eigenlijk allemaal zou moeten zijn.

  Door pensionado • geplaatst op 2010-01-28 10:26:42
 • profile image comment

  Heel boeiend...en inderdaad,je staat er niet bij stil over hoe het overkomt en hoe het werkelijk is!

  Door dianethone • geplaatst op 2010-01-28 09:43:26
 • profile image comment

  Wow, wat een wetenswaardigheden. Mooi opgeschreven..favoriet!

  Door wendyve • geplaatst op 2010-01-27 23:49:03
 • profile image comment

  Leuk om zo een kleine opsomming van rituelen te geven, goede achtergrond informatie waardoor sommige gebruiken ineens heel anders overkomen!

  Door GrietBuis • geplaatst op 2010-01-27 23:37:32
 • profile image comment

  Mooie geschreven Yvonne. Ja het aanraken doet me denken aan de mannen in Malawi die vaak pink aan pink met elkaar op lopen.

  Door Mireille • geplaatst op 2010-01-27 23:34:26
 • profile image comment

  wat een mooie blog. Veel informatie en, ik heb het met plezier gelezen.

  Door Jelle51 • geplaatst op 2010-01-27 23:14:21
 • profile image comment

  Eens een blog op een andere manier. Boeiend om te lezen, wat blijft Afrika toch zijn eigen karakter houden. Dank voor deze info.

  Door TravelGoom • geplaatst op 2010-01-27 22:56:58

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.