Ethiopië reisblogs

Cowboys, kastelen en bierbrouwsels

mama-afrika was er (tot 19 okt 2010) Gepost op 10 jan 108 reacties

Gondar... het klinkt als een naam uit een Lord of de Rings flim, maar het blijkt een heel gezellig stadje!
Gauw even de bedden en de douche van het hotel geinspecteerd. De warme kraan blijkt koud water te geven, de koude kraan geeft een heerlijk warme straal. Heerlijk, zo Afrika! Tassen dumpen en dan door naar de belangrijkste bouwwerken in deze stad.

We moeten in het centrum eerst even de toegangsbewijzen ophalen, deze geven dan nl. toegang tot alle "attracties", anders moet je aan de poorten overal apart betalen, en we blijven Nederlanders toch!
Eerst bekijken we Fasilidas Bath, het buitenhuis van voormalig koning Fasilidas. Het staat in de houten steigers, maar dat blijkt al een paar jaar zo te zijn. De renovatie schiet blijkbaar niet zo hard op. Het huis staat midden in een zwembad, maar dit staat het hele jaar leeg. Alleen tijdens het Timkat festival (zie voor meer info mijn tip over het Timkat) wordt dit bad gevuld met heilig water, om mensen te dopen. Nu is het verlaten en stil. Erg veel indruk maken de boomwortels rondom het complex, die zich in de loop der jaren versteend hebben in de muren.

Dan door naar het paleizencomplex, een gebied van ongeveer 70000m2 met een 6 tal paleizen uit de 16de en 17de eeuw. Echt uniek voor Afrika!!! De paleizen zijn nog in goede staat en je kunt ook binnen in de gebouwen kijken, wat een aantal mooie licht / schaduw foto's oplevert door alle kleine raampjes die zich in de paleizen bevinden. Je bent hier wel een paar uurtjes zoet om alles te bekijken. Tip: als je niet echt geinteresseerd bent in de hele geschiedenis van de paleizen en koningen, ga dan lekker op eigen houtje rondlopen, dan heb je ook niet steeds allerlei mensen op de foto. Bij 1 van de complexten trof ik nog een geweldig fotogenieke man, met een gerimpelde, lichtgebruide huid en een (verassende) cowboyhoed op. Een plaatje! Ik klets een beetje met de man, en vraag dan of ik een foto mag nemen. Dit wordt 1 van de mooiste foto's tijdens deze reis. De man is verbaasd dat ik hem wil fotograferen, in plaats van de gebouwen, maar hij is uiterst tevreden met het resultaat (toch handig, zo'n digitale camera).

Als laatste bezoeken we dan nog de Debre Birhan Selassie kerk. De rechthoekige vorm van deze kerk is uniek in Ethiopie. Deze kerk staat bekend om het plafond met zo'n 100 engelengezichtjes, die alle richtingen opkijken en allemaal een andere gezichtsuitdrukking hebben. Wat een werk moet dat zijn geweest!!

Tis een drukke dag want we gaan ook nog even kijken bij het womans craft center. Hier bevinden zich vrouwen waarvan de man is omgekomen door oorlog of ziekte. Ze leren hier hoe ze voor zichzelf kunnen zorgen door de ambachten van pottenbakken, spinnen en weven onder de knie te krijgen. Op de veranda van een groot gebouw zijn 3 dames druk in de weer met het doorzoeken van een berg gras. Ze doorzoeken het gras op een bepaalde soort, die schadelijk is voor de koeien. Deze moeten er tussenuit gevist worden, zodat de rest als veilig veevoer kan dienen. Ik besluit ze een handje te helpen maar het duurt even voordat ik door heb welke grassoort verwijderd moet worden. Tot grote hilariteit van de vrouwen! Bij de pottenbaksters koop ik nog even een mooi Ethiopisch koffiepotje.

We heben eigenlijk wel genoeg cultuur gesnoven en gaan terug naar het hotel om daar even bij te komen. Later die avond duiken we het stadje in. Als we richting het centrum lopen worden we door een locale bewoner uitgenodigd in zijn huisje om daar een biertje met hem te drinken. Het blijkt een eigen browseltje te zijn. Niet echt van het kaliber..zo nu eerst een bavaria...! maar toch ontzettend gastvrij en we nemen dus toch maar een glaasje bocht. Daarna door naar de muziekwinkel, op zoek naar een leuke, swingende cd van een locale Artiest. We worden vol trots gewezen op een cd van Tedy Afro. Zeer beroemd en geliefd in dit land, een echte held. Het verhaal gaat dat hij in de gevangenis is gezet omdat hij een lied heeft geschreven over de ruzie tussen Ethiopie en Eritrea. Inmiddels is hij weer vrijgelaten en de Ethiopiers zijn supertrots op deze man, waarvan de muziek een beetje weg heeft van Bob Marley. Nou inpakken dan maar die cd, en eerlijk is eerlijk, we draaien hem thuis zowat grijs!!!

Ondertussen vinden onze magen dat ze wel eens gevuld mogen worden. We gaan op zoek naar een restaurantje in de stad. Een Ethiopische jongen van een jaartje of 14 sluit zich bij ons aan en vraagt waarnaar we op zoek zijn. We leggen uit dat we ergens gezellig willen gaan eten en hij biedt aan om ons naar wat restaurants te brengen. Prima, hij kent immers de weg! Het eerste restaurant is een soort van houten huisje. Het lijkt van buiten echt niks, maar als we de deur binnen gaan komen we in een heel grote ruimte. Op de grond ligt allemaal gras, het teken dat hier ook de koffieceremonie plaats vind. Via een trapje komen we in het restaurant gedeelte. Men is blijkbaar verrast om ons te zien want en ze lijken eigenlijk niet zoveel zin te hebben in gasten, hun gezicht verraard eigenlijk dat ze vandaag liever niets doen. Als blijkt dat op de kaart ook alleen ei en injera staat bedanken we vriendelijk en verlaten we het restaurantje. De jongen neemt ons dan mee naar het Golden Gate restaurant en dat blijkt een gouden zet te zijn! een geweldig restaurant, heel leuk en sfeervol ingericht, met goede muziek, een grote bar en lekker veel locale jongeren die hier zitten te eten. Het wordt een heel gezellige avond en midden in de nacht strompelen we met ons zaklampje terug naar ons hotel. De bewaker had ons blijkbaar niet gemist want die moesten we uit z'n slaap halen om binnen te komen!

mama-afrika Positie 30126 (0 p.) Lid sinds 11-11-2008 Foto's en tips: 68 Blogs: 18 Fans: 65

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Fasilidas Bath
blogfoto nr. 2
kastelencomplex
blogfoto nr. 3
womans craft centre
blogfoto nr. 4
mooie oude cowboy
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Dromenland en Reis-blues
0 19
Gepost op 22 oktober
Nederland Gelderland
Avonturen met het blauwe ezeltje
0 10
Gepost op 22 oktober
Ethiopië Addis Abeba
De zwartste bladzijde uit mijn reisdagboek
0 29
Gepost op 23 juli
Mozambique Inhambane

Reacties bij deze blog

pdanielse

Door: pdanielse • Geplaatst op

Mooi verhaal en inspirerend, daar voor zit ik op deze site.!
Thanks Peter

Nrique

Door: Nrique • Geplaatst op

leuk geschreven reisverslag en die foto van man met cowboy hoed is werkelijk fantastisch!

ingrover

Door: ingrover • Geplaatst op

Gewleidg leuk geschreven blog weer,mooie foto`s!

dianethone

Door: dianethone • Geplaatst op

Als ik niet oppas word ik nog meer verslingerd op de verhalen dan op de foto's!Alhoewel....

albertensandra

Door: albertensandra • Geplaatst op

Mooi geschreven hoor!!! Leuk om informatie over Ethiopie te krijgen. Ik weet er weinig van af en krijg zo enigszins een beeld van de cultuur.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.