Oromiya

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oromiya image

Oromiya

Oromiya
Ethiopië
Klompie44

Bull Jumping of Stierensprong

Er zijn op Columbus meerdere mooie foto's geplaatst over de Bull Jumping, allerlei korte informatie is gegeven, hier volgt een iets uitgebreidde informatie voor de liefhebbers.

Bull Jumping of de zogenaamde 'stierensprong' of 'veesprong' is een initiatieceremonie, waar de jongen moet laten zien dat hij behoort tot de mannen van de Hamarstam en de leeftijd heeft bereikt dat hij een vrouw mag kiezen om te trouwen.

Het ritueel duurt drie dagen en wordt bijgewoond door vrienden, buren en familieleden van de desbetreffende jonge man. De eerste twee dagen bestaan voornamelijk uit festiviteiten, geiten slachten en eten.
Op de derde dag moet de jongen zijn kundigheid laten zien. Hij wordt bijgestaan door verschillende maz, mannen die al over het vee hebben gesprongen maar nog niet zijn getrouwd.
De ceremonie begint met een pittig spel waar de jongen en de maz worden opgehitst en uitgedaagd door jonge dansende, toeterde en aandringende vrouwen van de familie. Zij willen dat ze hun roedes, gemaakt van dunne twijgjes gebruiken en hen hiermee zwiepend op de rug slaan. Dit resulteert in diepe bloedende wonden die naderhand opvallende littekens nalaten. De vrouwen zijn zeer trots op deze littekens die ze hun hele leven lang zullen dragen; ze getuigen van moed en affectie voor de familie. De vrouwen ondergaan de ‘meppen’ op hun rug dan ook zonder een krimp te geven.

Na deze bloedige taferelen is er even rust, ondertussen sminken de 'maz' elkaars gezicht en wordt er door iedereen (veel bier) gedronken. Daarna plaatsen de 'maz' een tiental stieren naast elkaar soms sluiten ze de rij af met aan elk uiteinde een kalf. De jongen moet volledig naakt twee keer, heen en weer, over het vee lopen zonder te vallen. Er wordt een aanloop genomen en op de eerste stier gesprongen. De maz houden de koeien stevig vast, aan de staarten en steken een hand in de bek van de stieren, de ander aan de hoorn zodat de beesten niets anders kunnen dan stilstaan. De jongen mag niet vallen want dat zou een teken van tegenspoed zijn.
De jongen heeft een herkansing maar een tweede val tussen de stieren is funest. Hij hoort er niet meer bij en is een schande voor zijn familie.
Na succesvol springen en lopen wordt de jongen gezegend en behoort hij tot de maz totdat hij gaat trouwen.

Om deze ceremonie te kunnen bijwonen moet je geluk hebben. Er moet maar net op dat moment dat je in Turmi bent een jongeling zijn die toe is aan de stierenloop. De ceremonies van de Hamarstam zijn nog steeds puur en echt. Als reiziger/toerist mag je erbij aanwezig zijn maar het gaat er net zo aan toe als er geen toeschouwers zijn. Wel moet er betaald worden aan de dorpsoudste van het dorp waar de ceremonie zich afspeelt. Het geld wordt (meestal) gebruikt voor verbetering van het dorp. Vraag aan je chauffeur of hij navraag doet en zijn oor te luisteren legt of er in de buurt ergens een Bull Jump is.
De laatste keer (okt. 2009) toen wij in Turmi waren (drie volle dagen) hebben we ruim anderhalf uur moeten rijden om bij een ceremonie aanwezig te kunnen zijn.