Omovallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Om bang van te worden - Mursi

Omovallei,
Ethiopië


Primitiever dan de Mursi stam in het zuidwesten van Ethiopië zal het niet snel worden. We hadden gehoord dat een bezoek aan deze stam verveland kan zijn. Wij waren gelukkig maar met een klein groepje (wij tweeën, 1 Ethiopische gids, 1 speciale Mursi gids en 1 chauffeur) en de bezoeken aan 4 dorpjes verliepen erg rustig.
De Mursi zijn beroemd en berucht. Ze staan bekend om hun lipschotels, littekens, kralen, verfpatronen en ijzeren voorwerpen als versiering, maar ook om hun agressie. Gelukkkig hebben wij van dat laatste niets mee gekregen.
De dorpjes bestaan uit enkele lage riten hutjes. Bezittingen hebben ze bijna niet en het hele leven draait om koeien en water. Om water (voor de koeien) kunnen ruzies en oorlogen met andere primitieve stammen uitbreken. Bij dergelijke schermutselingen kunnen doden vallen, want de krijgers beschikken over kalashnikovs.
De meeste Mursi hebben een wat woeste uitstraling. De vrouw op de foto heeft zich extra mooi gemaakt met lipschotel en allerlei andere versieringen.