Omovallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Op bezoek bij de Banna

Omovallei,
Ethiopië


In de Omovallei leven meer dan 20 stammen op hun eigen traditionele wijze. Elke stam heeft zijn eigen unieke klederdracht, haarstijl, tatoeages, sieraden, dans en muziek en sociale structuur.

De Banna leven in het gebied ten noordoosten van de Omorivier en zijn landbouwers en jagers. Qua klederdracht en haarstijl lijken zij erg op de Hamar, maar zij onderscheiden zich door een andere kleurstelling van hun sieraden en de halve kalebas, die door veel Banna-vrouwen op het kleikapsel wordt gedragen.

Veel stammen wonen bij elkaar in een dorp, de Banna vormen hierop een uitzondering. Zij leven verspreid van elkaar en ieder gezin vormt een eigen gemeenschap.

We bezoeken een gezin dat bestaat uit een man, zijn 3 vrouwen en 21 kinderen. Iedere vrouw leeft met haar kinderen op een eigen stukje grond, dat door een hekwerk is afgescheiden van de andere vrouwen. De eerste vrouw bepaalt of de man meer vrouwen mag trouwen en als dat het geval is, woont de man beurtelings bij één van hen.

We maken kennis met vrouw nr.1 en drinken koffie bij vrouw nr.3, een mooie, jonge vrouw die hoogzwanger is van haar 8ste kind.
Vrouw nr.2 is wat meer op haar privacy gesteld en wil geen bezoek. Ze bekijkt ons liever van een afstandje.