Omovallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dansende Dassanech

Omovallei,
Ethiopië


We worden hartelijk ontvangen en de mensen gaan voor ons dansen. Wat een leuke bijkomstigheid is, je kan hier naar hartenlust fotograferen. Hier hoef je dus niet voor te betalen.
Wel als je een persoonlijk portret wilt maken, dan betaal je weer 5 Birr, wat ongeveer 20 eurocent is.
Sommige dames hebben een stokje of een veertje in hun kin. Je kan dit ook goed zien op deze foto.

De Dassanech zijn van oorsprong pastorale mensen, maar in de afgelopen jaren steeds vaker agro-pastoraal. Doordat ze gedurende de afgelopen 50-jaar een groot deel van hun land kwijt zijn geraakt, hebben ze veel van hun schapen, koeien en geiten verloren. Ook hebben zij een explosieve bevolkingsgroei doorgemaakt en is hun aantal in de afgelopen 10 jaar verdubbeld. Tegenwoordig bevinden de meeste Dassanech zich langs de Omo-rivier en het Turkana meer, hier proberen zij gewassen zoals sorghum, maïs en bonen te telen.
Van oudsher was hun vee zeer belangrijk, hun geiten en runderen voorzien in melk, bloed en huiden om een dak, slaapmatten, kleren of schoenen van te maken. Maïs wordt gewoonlijk geroosterd en van sorghum wordt bier gemaakt.
De Dassanech die hun vee verloren zijn, zijn daarmee ook in status omlaag gegaan. Zij leven van de jacht op krokodillen en visserij.
Vrouwen droegen een geplooide koeienhuidrok maar tegenwoordig een doek,  kettingen en armbanden, meestal worden zij rond 17-jarige leeftijd uitgehuwelijkt. De mannen dragen een geruite doek om hun taille en trouwen rond hun 20ste jaar.

Allemaal hartelijk dank voor die leuke reacties op mijn rode ster. Ik ben aangenaam verrast.