Omovallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Roodkruinscharrelaar

Omovallei,
Ethiopië


Deze foto is genomen in het zuiden van Ethiopië toen we op weg waren van Turmi naar Yabello. Je verlaat dan het gebied van de primitieve stammen en bij Yabello kom je uiteindelijk op de doorgaande weg van Kenia naar Addis Abeba terecht. De rit gaat door een heel droog gebied met veel dorre (prik) struiken. Hoewel het erg droog was hebben we ook hier weer veel vogels/ vogelsoorten gezien.
De roodkruinscharrelaar (purple roller) behoort tot de familie van de scharrelaars. De bekendste telg van deze familie is de vorkstaartscharrelaar (lilac-breasted roller) met zijn uitbundige kleuren. Ook de abbessijnse en de europese scharrelaar zijn te zien in Ethiopië. Wereldwijd zijn er 12 soorten scharrelaars.
De roodkruinscharrelaar is ongeveer 40 cm groot en het is de zwaarste en de donkerste soort. Ze komen voor op savannes, weidegronden en op rotsig terrein. Ze komen voor in Afrika beneden de Sahara, maar in niet in de gebieden met dichte oerwouden. In veel gebieden zijn het nomaden die de regens volgen.
De roodkruinscharrelaar jaagt alleen en heeft het dan voorzien op insecten, kleine hagedissen, kleine slangen en jonge vogeltjes.