Omovallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Nyangatom vrouw

Omovallei,
Ethiopië


De Nyangatom leven aan de westzijde van de Omorivier in het zuidwesten van Ethiopië. Een deel van de stam woont ook in zuid Soedan. De Nyangatom zijn nogal oorlogszuchtig en hebben vooral met de Turkana veel strijd. Het gaat daarbij vaak over water voor het vee of omdat er over en weer vee gestolen wordt. De bijnaam/ spotnaam van de Nyangatom bij andere stammen is "Bume" hetgeen letterlijk vertaald "zij die stinken" betekent.
Wij hebben de Nyangatom bezocht vanuit Turmi. De rit duurt (met wat foto's onderweg) ongeveer 2 uur. Daarna moet je de rivier oversteken. Hierbij moet je een beetje mazzel hebben dat de "kapitein" snel te vinden is en wil komen. De dorpjes van de stam liggen op enkele kilometers van de rivier. Toen wij er waren ( dec. 2010) verbleef een groot deel van de stam echter aan de rivier, omdat het oogsttijd was. De akkers aan de rivier worden dan bewerkt en moeten ook bewaakt worden tegen dieven en dieren. Ze verblijven dan in half open hutjes en de omstandigheden zijn buitengewoon armoedig.
We kwamen bij de akkers veel vrouwen en kinderen tegen. De vrouwen dragen opvallend veel kettingen en een piercing in de onderlip.