Omovallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Loslippig - mursi vrouw

Omovallei,
Ethiopië


De bekendste stam in het zuiden is de Mursi stam. De Mursi wonen in het Mago NP. Het is overigens een park bijna zonder dieren, omdat die in de loop der jaren allemaal opgegeten zijn. De Mursi wonen in nederzettingen, die betaan uit enkele hutjes van klei en stro. Eigenlijk zijn het nomaden die mee trekken met het vee, maar langzamerhand hebben ze steeds vaker een vaste verblijfplaats. In een nederzetting wonen enkele tientallen mensen.
De vrouwen van de Mursi vallen op door hun lipschotel en door het dragen van ijzeren sieraden en andere versierselen. Af en toe ziet dat er zeer uitbundig uit.
De lipschotel wordt geplaatst als een meisje/ vrouw ongeveer 15 jaar is. Er wordt dan een snee bij de onderlip gemaakt. Hoe groter de schotel hoe beter, want een vrouw brengt dan meer vee op bij het uithuwelijken.
Deze vrouw was uitbundig versierd, maar droeg geen lipschotel. Haar onderlip bungelt er dus maar wat los bij.
Meestal kijken ze recht naar je toe op de foto. Zo houden ze ook in de gaten hoeveel foto's je neemt ivm het afrekenen. Deze vrouw was even afgeleid en keek opzij. Ze had overigens snel door dat ze gefotografeerd werd.