Mursi stam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mursi stam image

42 koeien

Mursi stam
Ethiopië
Fransvdg

42 koeien

Toen wij in Jinka waren, konden we helaas niet naar het Mursi-dorp toe. De Mursi waren namelijk in opstand gekomen. Enkele dagen voor onze komst was er een jonge ongetrouwde Mursi vrouw doodgereden. Volgens zeggen door een toeristenbus.

Toerisme is de hoofdbron van inkomsten voor de Mursi. Veel vrouwen dragen er namelijk een lipschotel. Ooit is deze verminking ontstaan als lokaal schoonheidsideaal. Intussen zijn de Mursi zich heel goed bewust van de marktwaarde van de schotels. Ze laten de toeristen dan ook grif betalen.

Maar net nu wij er waren, dus even niet….we kregen te horen dat de familie eerst een flinke financiële vergoeding wilde ontvangen omdat deze jonge vrouw nooit een bruidsschat zou opleveren. Of er maar even voor 42 koeien gezorgd kon worden….

Wij hadden part noch deel aan het ongeluk….. en 42 koeien, die kosten een giga-bedrag. Geen Mursi-excursie voor ons dus. Maar ook bij de Mursi zijn principes rekbaar. Wij mochten het dorp niet in. Maar een aantal van hen wilde wel naar Jinka komen.

Allereerst zag ik in de hoofdstraat een vrouw met een loshangende onderlip. Dat zag er echt bizar uit. (Zie ook mijn foto “Loslippig”). Zij werd vergezeld door twee mannen die wat Engels spraken.
Bot gesproken kwamen die mannen op mij over als de pooiers. Zij moesten er voor zorgen dat foto’s van de vrouw geld opleverden. Tien Birr per toerist, ofwel 45 cent. De vrouw zelf onderging dit alles heel gelaten. Er kon geen lachje van af…

De dag erna zag ik op de markt in Jinka drie jonge mannen met de kenmerkende huidlittekens. Hun marktwaarde is blijkbaar lager. Zij waren niet echt op klanten uit en namen ook genoegen met een lager bedrag.

Op de derde dag van ons bezoek aan Jinka werd er nog een fotosessie bij de rivier georganiseerd. Dat was een behoorlijk afgelegen plek. Je kon er alleen via een heel steil, slecht pad naar beneden komen. Een groep mannen die wat Engels sprak had de regie streng in handen. In kleine groepjes werden we toegelaten.
Dat was slim bedacht, want zo kon niemand stiekem gratis foto’s maken. We moesten 150 Birr entree betalen (ongeveer 7 euro) en daarnaast nog 10 Birr fotogeld. Voor dat bedrag mochten we drie foto’s maken van de vrouw met de lipschotel of van de mannen met de littekens op hun huid. Hard core business dus…..

Hadden we dit moeten boycotten? Hadden we duidelijk moeten maken dat ze de rouw in het dorp ondermijnden? Of dat we dit een vorm van fotoprostitutie vonden? Tja, we waren juist naar Jinka gekomen omdat de Mursi daar de grootste bezienswaardigheid zijn…….ons jagersinstinct rook wel bijzondere fotomogelijkheden. Als we nu niet toehapten, zouden we ze missen…..

Ik heb dus de foto’s maar ben er desondanks wel met een raar gevoel weer vertrokken. Zo moet het dus niet!

Foto's

f2167.jpg
f2167.jpg
Fransvdg
f2167.jpg
f2167.jpg
Fransvdg
b2805.jpg
b2805.jpg
Fransvdg
b2805.jpg
b2805.jpg
Fransvdg