Mursi stam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Scary scarificaties

Mursi stam,
Ethiopië


De Mursi, of Mun zoals ze zichzelf noemen, behoren tot de meest beroemde stammen van de Omovallei. Deze minderheid leeft tussen de Omo- en Mago-rivier volgens eeuwenoude tradities en onder zeer primitieve omstandigheden. De stam is berucht om zijn agressiviteit en vechtersmentaliteit en is daarom niet bepaald geliefd bij de andere etnische minderheden van de vallei.

De Mursi zijn vooral bekend door de kleischotel die de vrouwen in hun onderlip dragen maar de mannen zijn minstens zo indrukwekkend. De krijgers dragen een geweer (kalashnikov) bij zich en brengen schilderingen aan op hun lichaam Ook hebben ze scarificaties, littekens die opzettelijk op het lichaam zijn aangebracht. De littekens staan symbool voor het ideaal van de Mursi, lichamelijke schoonheid verkregen door pijn.

Elke inkerving op het lichaam symboliseert een gedode vijand en als je daar goed over nadenkt, ga je toch anders tegen deze krijgers aankijken en daar doen de vrolijke Disney-plakplaatjes bij deze man niets aan af.