Lalibela

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Aanbevolen gids voor de rotskerken buiten Lalibela

Lalibela,
Ethiopië


Lalibela is wereldberoemd om de rotskerken. Het is een ongelooflijke prestatie van de mensen uit de 13e eeuw (de exacte datering is onbekend) om zonder hulp van werktuigen complete kerken uit de rotsen te hakken. Sommige staan volkomen los van de omringende rots en zijn door een diepe geul omringd. Vanuit die geul begon men het interieur van de kerk te maken. Zuilen, gewelven, koepels alles werd van buiten naar binnen toe uit de rots gehakt! De rotskerken zijn een bezienswaardigheid van de allerhoogste orde. Terecht staan ze op de UNESCO lijst van werelderfgoederen.

Hoewel de twee groepen kerken in Lalibela zelf heel bijzonder zijn en door toeristen druk bezocht worden, vond ik de rotskerken buiten de plaats nóg indrukwekkender. Ze liggen op mooie plekken in het bergachtige landschap en je ontmoet er uitsluitend de lokale bevolking. Wij hebben zes van die afgelegen rotskerken bezichtigd en waren daar steeds de enige toeristen. De priester of decaan leidt je rond en toont de schatten die vaak uit kostbare, eeuwenoude kruizen en handgeschreven en verluchte bijbels bestaan. Van sommige kerken wordt verondersteld dat ze nog ouder dan die van Lalibela zijn.

Het is vrijwel ondoenlijk om de rotskerken buiten Lalibela op eigen gelegenheid te bezoeken, want ze zijn niet gemakkelijk te vinden en de wegen zijn slecht (smalle en soms steile dirt roads langs ravijnen). Ik kan de officiële gids waarmee wij deze excursie maakten zonder enige reserve van harte aanbevelen. Het is een goed Engels sprekende, zeer deskundige jongeman die veel over de geschiedenis weet te vertellen. Hij is vriendelijk en hulpvaardig en woont in Lalibela.

Zijn naam is Belaynew Mengesha. Je kunt hem mailen om een afspraak te maken.
Zijn persoonlijke e-mailadres is : guideroha@yahoo.com en zijn mobiele telefoonnummer: +251913315873.
Hij maakt een bezoek aan de rotskerken in Lalibela zelf ook veel aanschouwelijker en kent de beste route, want het is daar ook tamelijk onoverzichtelijk en je mist gauw interessante details.