Gondar foto's & tips

'462566' door carolienduistermaat '462566' door carolienduistermaat

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Ethiopische kleuter

carolienduistermaat

Aan de meeste kinderen die we tegenkwamen in Ethiopië was wel af te zien dat ze het thuis niet al te breed hadden. Vaak gehuld in oude kapotte kleren en met smoezelige koppies. Dit kindje zag er echter goed doorvoed en schoon uit en had schone moderne kleren aan. Maar alle kinderen, arm of rijk, blijven leuke foto's opleveren.

'555886' door sidonius '555886' door sidonius

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Paaswake

sidonius

Het is bijna Pasen. Verleden jaar waren we in Ethiopie tijdens de paasviering daar, op een andere datum dan bij ons. Ethiopië hanteert de Juliaanse kalender, wij de Gregoriaanse. Dat was een onverwachte verrassing. We konden in Gondar, heilige stad, een paaswake bij een kerk bijwonen aan de vooravond van Pasen. In de kerk zongen en dansten 12 priesters, onzichtbaar voor het publiek in een afgeschermde heilige ruimte middenin de kerk(tempel). De kerk zat en stond stampvol gelovigen. Buiten zaten en lagen mensen die er niet meer in konden, gescheiden in een mannen- en een vrouwengedeelte. De dienst duurde van ´s avonds 9 tot ´s nachts 3 uur. Veel vrouwen hadden zich in hun omslagdoek gerold en lagen te slapen. Heel bijzonder om hier een paar uur deel van te mogen zijn.

'462016' door carolienduistermaat '462016' door carolienduistermaat

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Straatbeeld Ethiopië

carolienduistermaat

Typisch een beeld zoals we dat in Ethiopië veel zagen in dorpjes of op marktjes. Dit was tijdens een stop onderweg naar Gondar. Ik vermoed dat je bij dit winkeltje kleding kunt kopen of kunt laten maken. In ieder geval wordt het nog even netjes voor je gestreken.

'494758' door andresenmarianne '494758' door andresenmarianne

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

straatverkopers

andresenmarianne

We waren Onder weg naar ons hotel in Gondar dat zich aan de top van de berg bevind .Dit hotel was prachtig. maar de twee nachten dat we daar geslapen hebben hadden we niet de meest comfortabele sevice. We hadden geen water in de kamer, niet in de badkamer maar overal hadden we een emmer water. Nou daar moesten we het dan maar mee doen.Toch sevice....!

'458096' door Fransvdg '458096' door Fransvdg

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Er op af!

Fransvdg

Kijk, daar stopt een toeristenbus! Er op af! Misschien hebben ze wel een lege plastic fles voor me, of wat lekkers of een paar Birr (muntjes).

'518656' door Jelle51 '518656' door Jelle51

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Meisje met wilde hare

Jelle51

Vanuit ons hotel in Gondar konden we gemakkelijk te voet de diverse kerken en oudheden bezoeken. Tijdens de bezichtiging van een van de verscheen boven een oude muur het gezicht van dit prachtige meisje, vrolijk zwaaiend naar ons.

'497084' door ERo '497084' door ERo

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

In Gondar-2

ERo

't Was Palmzondag toen ik in Gondar was. Alle gelovigen waren ergens in de buurt van de St. Michael's Church. Dat er die dag vanuit hun hemel een engel naar de plek afgedaald was, was dan ook niet meer dan normaal.

'458062' door Fransvdg '458062' door Fransvdg

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Creatief

Fransvdg

Onderweg van Gondar naar Debark kwamen we deze twee jongens tegen. De oudste van de twee had iets leuks geknutseld. Wat je er mee kunt, zou ik niet weten. Maar hij is er creatief mee bezig geweest. En hij was er trots op!

'488717' door Jelle51 '488717' door Jelle51

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Boodschappen gedaan

Jelle51

De stad Gondar is niet zo groot en je kan de historische en bezienswaardige gebouwen, zoals het kasteel en de baden van Koning Fasiladas lopend bereiken. Als je daar bent uitgekeken kan je lopend door de achterafstraatjes je verwonderen over de levenswijze van de bevolking van Gondar.

'498934' door andresenmarianne '498934' door andresenmarianne

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Winkel meisje

andresenmarianne

We hebben een soeveniers winkel bezocht in Gondar Dit meisje hoorde bij een klein soeveniers winkeltje en verkocht souvenirs,We vonden het leuk om een foto van haar te maken

'532553' door photofreak '532553' door photofreak

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Priester in...deurope

photofreak

Deze priester zit in de opening van de toegangsdeur (entree alleen voor mannen) van de Debre Birhan Selassie kerk. Volgens mij heeft hij entreetickets in zijn hand maar dat weet ik ook niet zeker. Wij, dames, hoefden de tickets niet meer te laten zien bij de damesingang.

'496973' door ERo '496973' door ERo

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

In Gondar

ERo

Bij een achteringang/-uitgang van de Debre Birham Selassie kerk zat deze man. Geen enkele toerist maakt gebruik van deze kleine ingang om 'de Engeltjeskerk' te bezoeken. Algemeen wordt deze kerk als de mooiste van Ethiopië beschouwd. 80 fijngeschilderde serafijnkopjes kijken de aanwezigen van op het plafond aan.

'499145' door andresenmarianne '499145' door andresenmarianne

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Beste vrienden

andresenmarianne

Bij ons bezoek aan de kastelen van Gondar zagen we deze twee jongens,Ik weet dat dit in Etiopie niet normaal is, het is zelfs strafbaar ,Maar wij vonden dat het de moeite waard was om een foto van deze jongens te maken. Ze waren erg vriendelijk en we mochten deze foto van hen maken

'484729' door carolienduistermaat '484729' door carolienduistermaat

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Debre Birham Selassie

carolienduistermaat

Voordat Addis Abeba de hoofdstad werd, was Gondar de hoofdstad van Ethiopië. Gondar is een oude koningsstad met ruïnes van paleizen en kastelen die in de 17e eeuw zijn gebouwd door Keizer Fasilidas. Gondar is tevens bekend om het badhuis van Keizer Fasilidas en de Debre Birham Selassie kerk. Het badhuis werd uiteraard gebruikt voor de keizerlijke familie, maar ook voor religieuze vieringen. Het wordt jaarlijks nog steeds gebruikt voor de viering van het Timkat-festival, waarbij de doop van Jezus in de Jordaan wordt herdacht. De Debre Birham Selassie kerk is beroemd vanwege haar prachtige wand- en plafondschildering, waarbij 80 engelen van boven op u neerkijken.

'455424' door janbaert '455424' door janbaert

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Een meisje op de mark

janbaert

Op de marktplaats zag ik een jonge Ethiopische vrouw rustig en glimlachend zitten met een prachtige blauwe achtergrond. Ze vroeg zelfs geen enkele Birr's. In Ethiopië is aartsmoeilijk om een portret te maken.

'454875' door carolienduistermaat '454875' door carolienduistermaat

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Marktdag in Gondar

carolienduistermaat

Eén van de vele marktjes die we bezocht hebben, deze onderweg richting Gondar. Altijd weer een kleurrijke en fotogenieke gebeurtenis. De mensen zijn er in de regel vrolijk en vinden het geen probleem als er foto's gemaakt worden. Terwijl ik m.n. Ethiopië een land vond waar je de armoede dagelijks duidelijk waarnam.

'509183' door carolienduistermaat '509183' door carolienduistermaat

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Onderweg

carolienduistermaat

Zo maar een plaatje uit het dagelijks leven in Ethiopië. Zoals altijd, als je onderweg bent, zie je overal mensen lopen of wanneer je stopt, komen ze plotseling overal vandaan. Ik heb me daar heel vaak afgevraagd waar die mensen toch woonden of waar ze naar toe gingen, omdat je vaak in de verre omtrek geen dorp of huizen zag, zoals ook hier in de buurt van Gondar.

'503768' door carolienduistermaat '503768' door carolienduistermaat

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Gezichtstattoo

carolienduistermaat

Op onze reis door Ethiopië heb ik regelmatig vrouwen gezien met gezichtstattoo's. Ik ben er eigenlijk niet achter gekomen wat de reden hiervan is. Ik heb wel eens ergens gelezen dat dit gebeurde om de vrouwen onaantrekkelijk te maken voor andere stammen, maar ik geloof niet dat dat hier het geval is. Deze foto is gemaakt op een marktje in de buurt van Gondar en zoals meestal in Ethiopië vond deze dame het ook geen probleem om gefotografeerd te worden.

'508638' door hestermaasdam '508638' door hestermaasdam

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Als je haar maar goed

hestermaasdam

Het is feest in Gondar, Timkat feest! En dat is een belangrijke gebeurtenis in het hele land. Natuurlijk worden er filmopnames gemaakt die uitgezonden worden op de lokale zenders en dan wil je wel goed voor de dag komen.

'503024' door Jelle51 '503024' door Jelle51

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Meisje met waterkruik

Jelle51

In sommige streken zie je alleen maar de gele jerrycans waar water mee wordt gehaald. Maar ook vaak zie je nog wel vrouwen met waterkruiken op hen nek van de pomp naar het dorp lopen. Dit meisje heeft een niet al te grote kruik.

'485477' door pensionado '485477' door pensionado

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Debre Birhan Selassie

pensionado

Buiten de grotere plaats Gondar in het noordwesten van Ethiopië staat de Debre Birhan Selassie kerk die beroemd is om zijn schilderingen. Het plafond is met honderden engelenhoofdjes versierd en op de wanden staan taferelen uit de bijbel afgebeeld. Dit is een detail waar de typerende Ethiopische wijze van afbeelden goed te zien is. De schilderingen dateren uit begin 18e eeuw en zijn als door een wonder bewaard gebleven, want er hebben in deze regio grote plunderingen vanuit het buurland Soedan plaatsgevonden.

'553523' door Dianadm '553523' door Dianadm

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Het boerenbestaan in.

Dianadm

Gondar is een flinke stad in het noorden van Ethiopië. Het centrum van de stad doet modern aan, maar aan de rand van de stad waan je je al snel op het platteland en krijg je een goed beeld van het dagelijkse leven van de Ethiopiërs. Maar liefs 85% van alle Ethiopiërs is 'kleine boer'. De boeren bezitten zelf geen land, maar pachten dit voor langere tijd van de staat. Dit beeld is kenmerkend voor Noord-Ethiopië, een hardwerkende boer, een huis gemaakt van palen en wat vee. Het lijkt op het eerste gezicht wat armoedig, maar toch gaat het steeds beter met de boeren in Ethiopië. Dankzij verschillende landbouwprojecten, zoals het Agricultural Growth Programme is de agrarische infrastructuur verbeterd en de voedselzekerheid toegenomen.

'531783' door photofreak '531783' door photofreak

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Keurige dame

photofreak

Zodra je in grotere plaatsen komt dan valt het op dat de mensen er verzorgd uit zien. Zo ook deze dame. Zij werkt als serveerster bij een koffiehuis en af en toe komen er ook toeristen dus voor haar een goede job.

'494623' door andresenmarianne '494623' door andresenmarianne

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Taxi

andresenmarianne

Deze kar met de ezel er voor dient als taxi voor de bevolking. Het was op de straat vlak voor onze slaap gelegenheid.We hebben er twee nachten geslapen er werd ons van alles aan geboden we hebben een paar soeveniertjes gekocht en aan twee kleine kinderen gegeven