Danakil

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Buitenaardse wereld

Danakil,
Ethiopië


Als je een uur over de zoutvlaktes van de Danakil Depressie rijdt, kom je op een van de meest bizarre plekken die ik ooit heb bezocht: Dallol.

Je waant je hier echt op een andere planeet. Het zout neemt de meest bizarre kleuren aan, kleuren die je niet in de natuur verwacht: het lijkt nog het meest op het palet van een schilder!

Door vulkanische activiteit onder de oppervlakte, borrelt en pruttelt het overal. Water wordt als kleine fonteintjes omhooggestuwd van onder de zoutkorst, en neemt allerlei mineralen en metalen mee. Dit veroorzaakt het gekleurde zout. Bacteriën en algen die in dit gebied leven zorgen weer voor andere kleuren. En je raadt het al, de geur is niet bepaalt lekker te noemen!!

Het groene water is trouwens enorm zuur. Het heeft een Ph waarde van minder dan 1, wat het plastic van je schoenen doet smelten als je er in gaat staan! Oppassen dus...

Op deze foto zie je voornamelijk geel, groen en een beetje rood/oranje. Op andere plekken is het blauw en diep oranje... onwerkelijk! Het gebied schijnt continue van vorm en kleur te veranderen, afhankelijk van de tijd van het jaar en de hoeveelheid water. Helaas, omdat het zo lastig te bereiken is, is het niet een plek waar je jaarlijks naar terugkeert!