Ethiopië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ethiopië image

Ethiopië

Ethiopië
Afrika
Pdanielse

Lake Awasa en Apen in de rimboe 13

Lake Awasa
We rijden verder en komen rond twee uur aan In Awasa. Dit is een universiteitsstad aan het gelijknamige Lake. Het hoofddoel van deze trip. We moeten nog een hotel hebben en nemen een kamer in het niet onaardige Bleu Nile hotel. De kamer is het goedkoopst tot nu toe. Voor elf euro een nacht een twin room met badkamer. Wel blijkt de warmwater straal er een te zijn met de kracht van een zwak ‘ piesstraaltje’. Maar ja een knies die daar op let.
We gaan de omgeving verkennen, het is nu ruim 32 gr. C. We lopen verkeerd en denken bij het meer aan te komen en komen bij een grote, mooie moskee aan. Hier stormt een groepje kinderen op ons af en blijft met ons meelopen. Als we de moskee op de foto willen zetten, poseren zij er voor en dat kost dan weer geld….
We lopen verder en komen nooit bij het meer aan, wel drinken we even om bij te komen van de hitte. We hebben het nog niet zo heet gehad. Om vier uur zijn we weer terug, dan haalt Sisay ons op. We rijden nu zo naar het meer toe en zien waar we fout zijn gelopen, een straatje te ver. Hier worden we begroet door de botenverkoper. Hij regelt trips voor boottochten. Als vanzelfsprekend gaat hij er van uit dat we het met hem eens zijn. Ik vraag eerst voorzichtig naar de prijs en die bevalt me niet. Onderhandelingsruimte zit er blijkbaar niet in. We proberen van alles, maar het lukt ons niet een andere prijs te krijgen. Enigszins bokkig van de hele dag te moeten onderhandelen, vertel ik hem dat we dan maar niet meegaan. Dat kan hij eigenlijk niet geloven, een toerist die nee zegt. We lopen langs de mooie oever van het meer waar het wemelt van de watervogels die hier in de beschutting van het riet een veilig heenkomen hebben. Er gebeurt ook van alles langs de waterkant. Er zijn veel jongelui die met luide muziek de teenager uithangen en verder is de grond achter de waterkant vol met bomen en wordt er e.e.a verbouwd. Ezels struinen langs een groepje maraboes. We proberen onze chauffeur zo ver te krijgen dat hij ons meeneemt naar de hippo-spot, daar varen n.l. de boten naar toe. Dat wil hij wel doen, maar verzekert ons dat we ze niet te zien krijgen. We komen even later aan bij het 5 sterren hotel in aanbouw, waarvan de eigenaar Gaibre Selassie blijkt te zijn. De hardloper die nog steeds no. 1 in de wereld is. Een schitterend hotel met alles erop en eraan. Het ligt mooi in eenzaamheid aan het meer. Er is echter geen nijlpaard te vinden. We proberen het een eindje verder nog een keer, maar helaas. Teleurgesteld gaan we verder en vertelt Sisay dat hij wel een plaats weet waar veel apen komen. Dat is ook altijd leuk

Apen in de rimboe
We komen bij een restaurant aan het meer aan en inderdaad hier wemelt het van de apen. Mooie green vervet monkeys en ze doen van alles. Een moeder met kind en een brutale die op onze auto loopt en even door de ramen kijkt of er wat te halen valt. Spelende apen die door de bomen slingeren. Ik neem een kijkje aan het meer. Er komt een ober op me af en vraagt of we een boottochtje willen maken. Als ik instemmend knikt, biedt hij het aan voor de prijs die ik eigenlijk wilde betalen. Groos wacht ik af en zoek Herman op. Even later komt de ober zeggen dat het iets duurder is en dan zit ik weer op het bedrag wat ik niet wilde betalen. Ik wijs het voorstel af en loop naar Herman. Die heeft inmiddels zwart witte apen ontdekt. De Colubus apen, want zo heten ze, zijn prachtig. Lange vacht met witte manen, zwart gezicht en een lange witte pluimstaart. We zien er drie, waarvan er twee met elkaar aan het ravotten zijn. Dat zijn de mooie momenten tijdens onze trip. Hierna gaan we terug naar het hotel. De boottocht is niet gelukt! Bij het hotel is ook een leuk restaurant en daar eten we vanavond. Om zeven uur is het al weer pikkedonker en dan kan je weinig meer doen. We kijken even t.v. in de kamer en verdiepen ons weer in de Lonely Planet voor de dag van morgen.