Bahar Dar reisblogs

Waterkracht in Baher Dar

mama-afrika was er (tot 19 okt 2009) Gepost op 29 dec 0911 reacties

De route van Addis naar Baher Dar is prachtig. We rijden door de hoogvlakte en we zien landbouwpercelen in allerlei kleuren. Op de weg is het druk, vrouwen en meisjes wandelen kromgebogen met takkenbossen op hun rug de steile hellingen op. Ondertussen moet onze chauffeur zich in de meest bizarre bochten draaien om al het loslopende vee op de weg te kunnen ontwijken. Koeien, schapen, paarden, honden, het loopt allemaal gewoon los over de drukke autoweg. Het aanrijden van een dier is soms onvermijdelijk, maar de mensen proberen dit uit alle macht te voorkomen! De dieren hebben hier voorrang. Als we even stoppen voor een glaasje sterke Ethiopische koffie hebben we direct weer bekijks en horen we overal "forenji" (vreemdeling) roepen, of "you, you you" !! Die laatste houden we de hele reis erin, en dat levert vaak hilarische reacties op van de locale bevolking.

Als we in Baher Dar aankomen gaan we even het stadje verkennen, maar dit is eigenlijk niet meer dan een winkelstraat. en een markt. Natuurlijk krijgen we gezelschap van de studenten die je graag op sleeptouw nemen en hopen zo wat Engels te kunnen spreken. Je hoeft maar te vragen wat je wilt zien, of aan te geven waarnaar je op zoek bent en ze zullen je helpen. Handig, want zij weten natuurlijk overal de weg! De buit voor vandaag is een zak warme pinda's en een leuk T-shirt.

We hebben tickets geregeld voor een bezoek aan de kloosters, gevestigd op de eilandjes in het Tana meer. We varen naar het Zhege eiland, omdat dit klooster ook door vrouwen bezocht mag worden. Als we bij het eiland arriveren worden we opgewacht door een paar jongens die de stenen op de aanlegsteiger gunstig voor ons neerleggen. Goh, wat attent denken we nog, en we voorzien de jongens van wat birrs. Slimme jongens, want blijkbaar doen ze dat vaker; als er een ander boot in aantocht is worden de stenen weer verplaatst in een warrig geheel!

We boezoken de Kidane Mehrel kerk en het bijbehorende "museum" (een klein rieten hutje met een vitrinekast met boeken, kronen, etc). De kerk zelf is compleet beschilderd met bijbel verhalen. Deze schilderingen zijn oorspronkelijk in de 16de eeuw aangebracht en nog in zeer goede staat. Wel is men begonnen om ze enigszins te restaureren. Na alles bezichtigd te hebben keren we terug naar onze boot voor een tocht over het Tana meer. Omdat het weer niet echt zonnig is zien we helaas niet de "beloofde" nijlpaarden en krokodillen. Wel zien we vele papyrusbootjes. Bootjes gemaakt van de papyrusplant, die enkel een korte tijd gebruikt kunnen worden.

Na het waterspektacel van het Tanameer gaan we nu op zoek naar het waterspektacel van Tissat Falls (of TIss Abey).
We lopen eerst over een prachtige oude Portugese brug en belanden dan in een dorpje, waar we direct in elke hand een klein kinderhandje gewurmd krijgen. De kinderen lopen al kakelend met ons mee de steile helling op, allemaal vertellen ze dat ze "student" zijn (ja, ook die van 5 jaar oud!). De tocht naar boven is behoorlijk stijl en enigszins uitgeblust door de warmte bereiken we uiteindelijk de top. Daar is de waterval direct te zien. We hebben geluk, een stortvloed aan water dondert hier 40 meter naar beneden. Door de geplaatste waterkrachtcentrale is dit nl niet altijd zo spectaculair! Maar de waterval toont zich nu in al haar schoonheid.

Een mooie dag is weer ten einde, de volgende route op de planning is Gondar.


mama-afrika Positie 30126 (0 p.) Lid sinds 11-11-2008 Foto's en tips: 68 Blogs: 18 Fans: 65

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
iconen in de kerk op het Zege schiereiland
blogfoto nr. 2
visser in papyrusboot op het Tana meer
blogfoto nr. 3
Tissat Falls
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Dromenland en Reis-blues
0 19
Gepost op 22 oktober
Nederland Gelderland
Avonturen met het blauwe ezeltje
0 10
Gepost op 22 oktober
Ethiopië Addis Abeba
De zwartste bladzijde uit mijn reisdagboek
0 29
Gepost op 23 juli
Mozambique Inhambane

Reacties bij deze blog

droomreis

Door: droomreis • Geplaatst op

Wat heerlijk herkenbaar!!! Net terug uit Ethiopië, klinkt het you you you en give me pen, birr, t-shirt of wat dan ook nog helder in de oren. Wij hadden behoorlijk onstuimig weer op het Tanameer, dus ook geen nijlpaarden, maar wel een prachtig klooster.

Door: • Geplaatst op

Ons reisbureau "Yared Tour&Travel" -gevestigd in Ethiopie en Holland- organiseert al ruim 5 jaar rondreizen door Ethiopie en onze gasten komen allemaal thuis met dezelfde enthousiaste verhalen als Yvonne en andere Ethiopie reizigers. Ethiopie is een verrassend, mooi en interessant land om te ontdekken. Wij hebben er 10 jaar gewoond en er ons hart verloren. Op www.yaredtour.com kun je alvast een heleboel lezen over het land en wie weet....word het toch je reisbestemming voor 2010!!!

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Goed geschreven weer, je bent een goede verhalenschrijfster, maar dat wisten we al. Mede door jouw verhalen/foto's en die van andere Ethiopië-gangers heb ik de laatste 2 jaren hier een heel ander (positiever!) beeld van Ethiopië gekregen.

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Wat een boeiend land moet dat zijn. Zoals je eerder schreef heeft het land vooral nog een 'magere rijstbuikjes-imago. Wat kwam je tegen aan armoede? Was het anders dan elders? Je verhaal maakt me erg nieuwsgierig, in liefelijke sfeer geschreven (wat je wel is toevertrouwd). Mooie foto's erbij.

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

You you you - I think you had fun there!
Mooi geschreven verhaal Yvonne. groeten Mireille

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.