Bahar Dar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Uit de school klappen

Bahar Dar,
Ethiopië


In Ethiopië wordt veel geïnvesteerd in het onderwijs, maar ondanks de leerplicht, gaan zo’n 5 miljoen kinderen (20%) niet naar school. Armoede speelt daarbij een grote rol. Het onderwijs in Ethiopië is gratis maar het uniform (niet altijd verplicht) en de schrijfbenodigdheden moeten zelf betaald worden en dat is voor veel ouders te duur. Ook moeten veel kinderen thuis meehelpen. Ze hoeden het vee, sprokkelen hout, halen water en werken op het land, waardoor er minder tijd is voor school.

Toch is het aantal scholen en universiteiten sinds 1996 sterk gestegen en neemt het analfabetisme langzaam af. Wel zijn de klassen enorm groot, 70-100 leerlingen per klas zijn geen uitzondering. Bij de school die we bezoeken wordt daarom bij toerbeurt les gegeven, ’s morgens aan de jonge - en ’s middags aan de oudere kinderen.

Van jongs af aan krijgen de kinderen les in Engels, wat het bezoek erg leuk maakt, we kunnen hier echt een gesprek voeren. We blijven bijna een uur in de klas en als we via de achterkant de school verlaten, verschijnen er opeens wat hoofden uit het raam. De jongens hebben zin in een fotoshoot.