Bahar Dar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bahar Dar image

Bahar Dar

Bahar Dar
Ethiopië
Pdanielse

De monasteries 3

Op naar Bahir Dar
Om half vijf gaat de wekker af, douchen en ontbijten gaan in geoefend tempo en om vijf uur staat de taxi voor de deur. Even later zijn we in de Domestic Departurehal om in te checken. Dat gaat niet erg gesmeerd en iedereen loopt door elkaar in de rij. Uiteindelijk zijn we onze koffers kwijt en lopen we door de vertrekhal. Het blijkt de oude luchthaven te zijn. Als het tijd is, blijken we opgehaald te worden, we staan bij de verkeerde gate. Als laatste stappen we in het propeller vliegtuig. Herman heeft nog net een plekje, maar ik niet meer. Ik moet weer mee naar voren en krijg naast een dikke man een plek op de voorste rij. Als we eenmaal vliegen begint de man een gesprek met me. Wat ik van zijn land vindt en wat ik allemaal komt doen. Even later stelt hij zich aan me voor als de Minister van Cultuur en Toerisme. Kijk, dat is nog eens toeval. We amuseren ons een uur lang met meningen en de kijk van hem als minister op het toerisme. Dan nemen we afscheid en komen aan in de aankomsthal in Bahir Dar. We zien een bordje met onze hotelnaam erop en melden ons. Mole een slimme, jonge hustler vertelt ons dat we het programma wat we allemaal hier willen bezoeken, het best bij hem geboekt kan worden. Aangezien we hier alleen vandaag zijn en veel willen zien, voelen we daar veel voor. Echter over de prijs moet eerst onderhandeld worden. Altijd een leuke strijd op het scherpst van de snede, ik hou er van. Als we het eens zijn, rijden we naar het hotel, gooien de bagage in de kamer en gaan gelijk op pad. We willen veel zien, dus de tijd is kostbaar. In het busje wat ons vervoert vertelt Mole ons dat de entree’s voor de kerken in het Tana meer voor onze rekening komen. Ook de gids die mee gaat moet betaald worden. Dat valt tegen, ik dacht een tripprijs te hebben afgesproken, het blijkt alleen het vervoer te zijn en dat tegen een fikse prijs. Er blijken later nog meer verrassingen te komen. Maar goed we moeten nu wel mee. Slim, maar ik zin op wraak….



Lake Tana monesteries
We stappen in een boot en gaan met bootsman en gids op weg naar wat kloosters op de eilanden in het meer. Onderweg passeren we een paar zandbanken met daarop honderden pelikanen. Ze zijn echter te ver om echt mooi te fotograferen en dat vinden we jammer.Na ruim een half uur komen we bij het eerste eiland. Er ligt nog een bootje, maar verder is het stil. We stappen op de steiger en lopen langzaam omhoog door de jungle, naar het klooster. Onderweg zien we wat monniken die hout kappen. Op de top gekomen zien we een rond gebouw met ijzeren golfplaten erop. Het blijkt de buitenste ring te zijn van het klooster. Er in is een vierkant stenen gebouw met allemaal fresco’s erop geverfd. De gids vertelt dat dit de Holyest place is en dat binnen in dat gebouw alleen de priester mag komen. Dat heet dan de Holyest of the Holyest. Wij moeten het doen met de vier muren. Enthousiast vertelt hij de uitleg van de diverse iconen van de muren. Een aardig lesje godsdienstles met de vele mooie verhalen van de Bijbel erbij. Het duurt dan ook nogal even als hij alle vier de muren van het vierkante gebouw heeft uitgelegd. Wij fotograferen er wat op los met al die mooie beschilderingen in ongemeen felle kleuren. Hierna bezoeken we nog een gammel hutje wat een gevangenis uit de 13e eeuw blijkt te zijn en verlaten we het eiland weer en gaan op weg naar de volgende. Ook hier komen we bij een steiger en lopen we langzaam langs de vertrekken van de monniken omhoog naar de top van het eiland. Hier zien we een oud klooster waar we niet in mogen. We zien alleen de ronde vorm aan de buitenzijde en zien dat er enkele bijna vergane fresco’s in vage vormen op de buitenmuren aanwezig zijn. Ook hangt er en grote langwerpige steen tussen wat touwen. Met een andere steen wordt hiermee als het ware de bel geluid. Het gebouw is al vijf eeuwen oud en da kan je wel zien. We lopen enigszins teleurgesteld verder en komen bij het museum. Een klein gebouwtje van 4 bij 5 mtr. Hierin is een priester en staan wat kasten met daarin wat hoofd-kronen, boeken en verder priester materiaal. De priester laat de boeken aan ons zien en dan zien we mooie tekeningen in eeuwen oude boeken. Onvoorstelbaar dat die daar zo maar aan geraakt kunnen worden.Weliswaar door de priester zelf, maar toch!

Azewa Mariam
Dan gaan we alweer door naar het derde klooster, deze bevindt zich op een groot schiereiland aan het meer. Het schiereiland heet Zege Peninsula en er zijn drie kloosters te vinden. We bezoeken er eentje, het Azewa Mariam, die vlakbij het meer ligt. Als we aankomen moeten we op een steiger van rotsen uitstappen en een paar kinderen willen daar graag bij helpen. Als stoere reizigers doen we dat zelf en lopen langs riet gemaakte kanos’ door naar het klooster toe. Daar aangekomen blijkt het hier meer toeristisch te zijn. We passeren enkele souvenirshops en komen bij het klooster aan. Ook hier weer dezelfde opstelling van rond gebouw met een vierkant gebouw erin vol met mooie beschilderingen. Rond het klooster zijn diverse hout met rietgekapte hutten te vinden. Hier bevinden de monniken zich. Dan verlaten we het eiland weer. De rust keer weder.