Ethiopië Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Ethiopie krijgt nieuwe zee

Gepubliceerd: 08 nov 2009
1

Het ontstaan van een zee is een zeldzaam fenomeen. In Ethiopië staat dit op het punt van beginnen. Alleen zullen we de zee nooit kunnen zien.

De Dabbahu vulkaan is verantwoordelijk voor het ontstaan van de nieuwe zee. Door de uitbarsting is er een grote hoeveelheid lava en magma vrijgekomen. In plaats van dat dit zich over land verspreidde, is het gesmolten gesteente ondergronds gebleven. De lava en de magma proberen door de aardkorst naar boven te komen. Dit veroorzaakt een scheur in het aardoppervlak.

Scheur

De scheur, die in september 2005 is ontstaan, is 8 meter breed en 60 kilometer lang. Het is onderdeel van de Oost-Afrikaanse Grote Riftvallei in Afar in Ethiopië. De scheur isoleert zich nu, wat wil zeggen dat hier een nieuwe zee ontstaat.

Rode Zee

De Rode Zee is 30 miljoen jaar geleden op een soortgelijke manier ontstaan. Toen heeft lava Afrika en het Arabische schiereiland van elkaar gescheiden, en is de ruimte daartussen volgelopen met water. De Rode Zee dus.

Centimeters

Wil dit in Ethiopië ook gebeuren, dan zijn we heel wat jaren verder. De groei van de scheur wordt vergeleken met de groei van vingernagels. Dat wil zeggen dat het om enkele centimeters per jaar gaat. Over 4 miljoen jaar zal er dan een zee of oceaan zijn.

Diepte

Het verschijnsel in Ethiopië is interessant om te bestuderen. Het is namelijk hetzelfde proces dat zich voordoet op verschillende bodems van oceanen. Die plekken zijn lastig te onderzoeken, omdat ze op een paar kilometer diepte liggen.

Informatie

Ethiopië kan zich dus opmaken voor een watersnoodramp, die zijn weerga niet kent. Nu maar hopen dat de informatie die nu bekend is geworden, generatie op generatie wordt overgedragen...


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Ethiopië artikelen
Reisnieuws
3x vulkanisch vuurwerk op het randje

24 dec 2016, Het einde van het jaar is in zicht. Voor het echte vuurwerk ga je een vulkaan op! Spectaculairder kun je je het niet voorstellen. Hoofdredacteur Louise ten Have deelt haar favoriete hotspots.

0
Reisnieuws
Danger: de 10 gevaarlijkste plekken op aarde

23 aug 2016, Laat je niet verleiden door de schoonheid van sommige bestemmingen! Schoonheid en levensgevaar gaan op sommige plekken hand in hand. Zoals op deze verraderlijke terreinen.

0
Reisnieuws
Wauw: 's werelds mooiste watervallen

22 aug 2016, Onze wereld herbergt veel adembenemende watervallen. Ze zijn er in alle soorten, maten en op verschillende bestemmingen. Maar welke waterspektakels moeten echt op je bucketlist? Het is een lastig keuze. Columbus helpt je graag en zet er alvast 8 v...

0

Reacties van bezoekers Reageer

Robbie

Door: Robbie • Geplaatst op

Voor een paar spectaculaire foto's kijk bij:
http://www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-12946.html

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.