Amhara

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Baby gelada

Amhara,
Ethiopië


Wij hebben de geladabavianen gezien in de Semien Mountains. De beste en gemakkelijkst toegankelijke plek om deze prachtige dieren te zien. De geladabavianen leven op hoogte (> 3.000 meter) en zijn goed beschermd door de kou. Ze zijn erg harig, maar hebben een rode onbehaarde vlek op hun borst. Vooral de mannetjes zijn imposant met hun manen en fel rode hartvormige vlek. Door deze vlek wordt de soort ook wel rodehartbaviaan genoemd.
Bij de vrouwtjes is de rode vlek minder. Op de vlek zitten twee tepels heel erg dicht bij elkaar. De tepels zijn centimeters lang. De jongen hebben vaak twee tepels gelijk in hun mond. Op de foto heeft de kleine beide tepels in één hand.
De gelada baviaan komt alleen in Ethiopië voor in gebergten. Het is verreweg de mooiste en de minst agressieve bavianensoort. Je kan ze (ook de mannetjes) gemakkelijk benaderen en als je tussen deze graseters in gaat zitten komen ze tot op ongeveer een meter bij je vandaan zitten. Fantastisch om mee te maken.
Deze kleine was heel nieuwgierig en tegelijkertijd wat gelegen. Vanuit de veiligheid van moeders armen keek hij ons met die mooie grote ogen aan.