Amhara

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gelada familie

Amhara,
Ethiopië


De geladabavianen leven alleen in Ethiopië. Deze mooie soort leeft alleen in de hooggebergten (boven 3.000 meter) . Wij hebben ze gezien in de Semien Mountains. Deze graseters leven in grote groepen. Ze zijn helemaal aangepast aan het leven op grote hoogte. Ze hebben lang haar om ze te beschermen tegen de kou. Vooral de mannetjes zijn prachtig met hun lange manen. Daarnaast hebben deze apen een opvallend rode hartvormige vlek op hun borst. Hierdoor worden ze ook wel rode hartbavianen genoemd.
Als je een grote groep van deze apen ziet, zie je allemaal kleine groepjes bestaande uit een dominant mannetje met vrouwtjes en kleintjes. Aan de rand van de groep leven vrijgezelle mannetjes. Deze vrijgezellen zijn er op uit om de plek van één van de dominante mannetjes in te nemen.
Als je bij zo'n grote groep bent gaat het er allemaal heel gemoedelijk aan toe. De apen schuiven al keuvelend op hun achterste van graspol naar graspol. Af en toe ontstaat er opeens onrust in de groep. Soms door de vrijgezellen, maar soms ook tussen de familiegroepjes.
Op de foto zie je een moment waarop opeens onrust ontstond en dit gezin verhaal ging halen bij de buren.