Amhara

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gelada ma + jong

Amhara,
Ethiopië


De gelada of bloedendhart baviaan komt alleen voor op de hoogvlakten van de Simien Mountains. Dit gebergte ligt in het noord-oosten van Ethiopiëbij Debark (tussen Gondar en Aksum).
Deze bavianen eten vooral gras dat ze met hun handen plukken. Vooral de mannetjes met hun lange manen vallen erg op. De gelada’s leven in grote groepen van soms wel 500 dieren. Binnen de groep zijn harems zichtbaar die bestaan uit enkele vrouwtjes (met hun jongen) en een dominant mannetje. Aan de rand van een groep leven vrijgezellen, die er op uit zijn een harem over te nemen.
Over het algemeen is het in de groep erg rustig. De apen schuiven wat over het gras, terwijl ze constant eten en met elkaar “keuvelen�. Zonder aanwijsbare aanleiding ontstaat er echter regelmatig onrust en laten de mannetjes zien hoe stoer ze zijn.
We hebben enkele uren tussen deze apen gezeten en gelopen. Hierbij konden we ze tot op ongeveer één meter benaderen. Een fantastische belevenis.
Tegen het einde van de middag ging deze moeder rustig op een steen zitten om haar jong de borst te geven. Ze zat heerlijk rustig en op een gegeven moment keek het jong nieuwsgierig om.