Amhara

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Koffieceremonie, genieten!!

Amhara,
Ethiopië


De koffieceremonie is een belangrijke traditie. Op de vloer ligt vers gesneden gras. De gastvrouw wakkert het vuurtje in de houtskoolbrander aan. Op een tweede vuurtje wordt wierook gebrand. De rauwe koffiebonen worden gewassen en gedroogd. Een platte schaal is op het vuurtje voorverwarmd zodat de bonen gebrand kunnen worden totdat ze zwart en glanzend zijn. Er wordt popcorn rondgedeeld. De jebena, een zwarte koffiepot gemaakt van klei, wordt gevuld met water en op het vuur gezet. De bonen worden met een vijzel fijngewreven. Als het water kookt wordt de koffie met kleine hoeveelheden, in de nauwe opening aan de bovenkant van het koffiepotje gedaan. In Ethiopië zijn 'buna bets' (koffiehuizen) te vinden waar de geurige koffie de gehele dag gedronken kan worden.