Addis Abeba

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Addis Abeba image

Addis Abeba

Addis Abeba
Ethiopië
Pdanielse

Terug naar Addis Abeba 11

Terug naar Addis Abeba
We nemen afscheid van het hotel en rijden met een busje terug naar de Airport. Een half uurtje dalen van de berg af waar Lalibela op ligt. We vliegen pas om tien uur en hebben dus alle tijd. Gelukkig gaat de vlucht geheel naar wens en komen we om elf uur in Addis aan. Helaas zien we de bestelde taxichauffeur niet staan. Dus nemen we zelf een taxi. De chauffeur vraagt eerst het driedubbele voor de het ritje van nog geen tien minuten. Ik vertel hem dat we al enige tijd in Ethiopië zijn en dat hij dus gewoon een normale prijs moet berekenen. Dat helpt, zij het niet dat de man nog een andere verrassing heeft. Hij vraagt of er twee dames mee mogen rijden en die worden naast de verbouwereerde Herman op de achterbank gepropt. Tot overmaat van ramp, gaat de baby die ook mee gaat, huilen. Gezellig weerzien met Addis. Snel zijn we weer in ons hotel en daar vertelt de receptioniste dat de taxi bij de Internationale vluchten stond te wachten….We krijgen het geld van de taxi met winst vergoed. Het hotel heeft n.l. een gratis pick up service.

Entoto Mountain
Snel verlaten we het hotel weer op zoek naar meer avonturen in Addis. Herman heeft nog een paar kathedralen op het oog en wil ook nog naar de hoge berg Entoto, net buiten de stad. Dat doen we met de minibusjes die hier heel goedkoop rijden. Het duurt even voordat het juiste busje arriveert en deze rijdt vervolgens richting het noorden. We pikken steeds meer mensen op, terwijl wij het idee hebben toch echt vol te zitten. Met zo’n 20 man in een 9 persoons bus, rijden we verder. We stappen nog 3 keer over voordat we met het laatste busje, wat ook weer afgeladen is, de berg op rijden. Eenmaal boven aan gekomen zien we de Entoto Maryam kerk, hier zou een prachtig uitzicht op Addis te zien zijn. Het is weer een rond model met golfplaten dak erop. We lopen het terrein op en een grote kerel komt op ons af. We moeten eerst kaartjes kopen. De kerk is echter gesloten, hij neemt ons mee naar het uitzichtpunt, maar dat valt tegen. Er hangt een smoglaag boven de stad en is dus niet goed te zien. Hij neemt ons verder mee naar achteren en daar blijkt de residentie van een vorige keizer Menelik te zijn. Het dateert uit 1882. We gaan er eigenlijk snel doorheen, want het stelt niet zoveel voor. Dan komen we terug bij de ingang en daar is nog een museum. De kerel blijkt gewoon een gidsje te zijn die graag geld voor zijn beperkte diensten wil ontvangen. In het kleine museum, dat ook weer rond is, staan vele vitrines met daarin de kleding van de keizer, wat kronen en wat prachtige oude Bijbels (formaat heel groot) met prachtige teksten en tekeningen. Ook zien we hier de gouden Olympische medailles van de diverse lange afstandlopers die Ethiopië heeft voortgebracht. Zo is er eentje uit 1964 van Bikile Abeba de man, een heilige hier, die de 42 km. op blote voeten liep. Iets wat ik me nog levendig kan herinneren.
Als we alles gezien hebben moeten we langs de weg, tegenover de kerk, een tijdje wachten voordat een truck hier weer mensen oppikt. Er komt een dame langs met een enorme bos met takken op haar rug, met daarop nog een zware zak er boven op. Niemand die haar helpt en krom loopt ze door. Dat zit me niet lekker…. Even later stopt de truck. Wijs geworden van het reizen, schuiven wij voorin bij de chauffeur. In de laadbak schuiven de mensen over elkaar heen.

St. Georgis Cathedral
Beneden de berg stappen we weer over en gaan dan naar de wijk Piazza. Hier bezoeken we de St. Joris kathedraal. Een markant mooi achtkantig gebouw in Europese stijl. Terwijl we de entree van het omliggende terrein betreden, zien we in een parkje een gigantisch grote schildpad kruipen. Hij is wel een meter lang en kruipt naar voren. Leuk voor een fotoshot natuurlijk. Dan gaat aan de zijdeur van de kathedraal een deur open en er gaan wat toeristen naar binnen. Vlug lopen we erachter aan. We krijgen uitleg met nog een paar toeristen over het ontstaan en de betekenis van deze kathedraal. Halie Selassie en zijn keizerin Zewditu zijn hier beiden gekroond. Er hangen veel Bijbelse voorstellingen aan de muren als fresco’s en de voorstelling van St. Joris met de draak is prominent aanwezig. St. Joris is de beschermheilige van de kerk hier. Als we klaar zijn vraagt de gids ons nog even te betalen bij de entreepost. We lopen het terrein over en zien wat muzikanten die dadelijk optreden in een gebouw aan de zijkant van de kerk. Er zal een mis gehouden worden. Wij duiken nog even onder in het museum, wat ook hier aanwezig is. We zien veel schilderijen en mantels van de keizer en zijn gemalin en ook weer kronen. Erg interessant allemaal, maar we geloven het nu wel. We gaan weer via een minibus terug naar ons hotel en eten die avond nog eens bij New York een lekker en levendig restaurant aan de Bole Road. Hier komen we Mirjam tegen een Hollands meisje dat de dag ervoor is aangekomen in Addis. Ze doet deze trip helemaal alleen en is 26 jaar. De volgende dag moet zo voor een project op pad in Addis en nu is ze alles nog een beetje aan het uitzoeken. Ze voelt zich redelijk veilig zegt ze, maar vindt het wel gezellig even bij ons aan tafel aan te sluiten en wat te babbelen. We geven haar goede raad en nemen afscheid. Vanavond slapen we in een ruime kamer in het Weygoss Guesthouse.