Egypte Woestijn en oases

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Hadji

Egypte Woestijn en oases,
Egypte


El Dakhla is één van de oasedorpen in de woestijn. In de ochtend brengen we een bezoek aan de El-Mezawaqa graven, zo'n 35 km. buiten het dorp. Dit zijn graven uit de Romeinse tijd met prachtige muurschilderingen.
's Middags is er tijd om het dorpje te verkennen. Door de zanderige straatjes slenteren we vanaf de camping naar het centrum van het dorpje. De huizen zijn van leem opgetrokken en asfalt is hier nog een onbekend fenomeen. In het centrum zien we een paar kraampjes waar groente en fruit wordt verkocht. Dit brengt enige kleur is het straatbeeld, samen met de kleurrijk geklede vrouwen.
Hier en daar zit een groepje mannen in de schaduw aan de thee of koffie en natuurlijk aan een waterpijp.

Een aantal huizen is beschilderd met tekst en afbeeldingen van auto's en vliegtuigen en van de Kaaba, het heiligdom in Mekka. Dit betekent dat de eigenaar de heilige tocht naar Mekka heeft gemaakt en hij heeft hierdoor veel aanzien verworven in het dorp. Moslims die Mekka hebben bezocht, mogen de titel Hadji voeren.

Tijdens de wandeling door het dorp passeren we deze man, die ook de titel Hadji mag voeren. Hij treedt ons vriendelijk tegemoet. Op de achtergrond zit zijn vrouw met een lach op haar gezicht de ontmoeting gade te slaan.........