Pyramides omgeving Cairo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pyramides omgeving Cairo image

Pyramides omgeving Cairo

Pyramides omgeving Cairo
Egypte
Nrique

Go with the flow

Eén van de dingen die ik perse wilde doen als ik in Egypte was, was het bezoeken van de piramides bij Cairo. Het was de eerste keer dat ik naar Egypte ging en voor mijn gevoel ben je er niet geweest als je geen echte piramide gezien hebt.

Vanuit Sharm el Sheikh, waar ik zat, is het 6.5 uur met de bus of iets minder dan een uurtje vliegen. De keus is voor ons dan redelijk snel gemaakt en dan wordt er voor luxe gekozen: het vliegtuig.
Op 21 juli is er keurig netjes niet gedoken zodat we het vliegtuig in konden. Op de 21 ste zouden we ook te horen krijgen hoe laat we de volgende dag zouden vliegen. Dit had nogal wat voeten in aarde, er kon namelijk geen terugvlucht geregeld worden.

"WAT!?! We hebben 4 dagen geleden aangegeven dat we dan en dan willen gaan en alles zou geregeld worden!?" Zeg ik tegen het boekingsbedrijf. Probleem blijkt te zijn dat ze met geen mogelijkheid een terugvlucht naar Sharm el Sheikh kunnen krijgen omdat er de dag daarvoor vluchten zijn uitgevallen en nu alles compleet vol zit. Meneer de onderhandelaar wil uiteraard dat we op een andere dag gaan, maar dat is niet mogelijk want dan valt ons hele duikschema in het water. Of juist niet het water in... het is maar hoe je het wil bekijken.

Na wat gesteggel vragen we of we dan niet met de bus kunnen. De verkoper is erg blij dat we zelf aan alternatieven denken en regelt uiteindelijk dat we met de bus gaan. Maar dan gelukkig niet met de standaard bus waar meer dan 30 toeristen in gaan, bij elkaar gepropt als sardientjes, nee we krijgen en prive busje met 2 chauffeurs en 2 gidsen, alleen voor ons zelf.
Tijdens de 6.5 uur durende rit, heb ik dus heerlijk lang uit op de bankjes kunnen liggen en nog redelijk kunnen slapen. Als er onderweg gestopt most worden dan is het een kwestie van Please stop zeggen en er wordt pauze genomen of je kunt midden in de woestijn gaan pissen.

Rond 2 uur zijn we vertrokken en zo rond half 8 komen we in Cairo aan. In één zin kan je dat het beste omschrijven als: Chaotische gekken die met zn 4en naast elkaar op een 2baans weg proberen te rijden met snelheden van ver boven de 100 km/u.
Ook onze chauffeurs zijn erg bekwaam in het stadse rijden. Ik daarentegen verwacht dat ik binnen 1 minuut 10 ongelukken zou kunnen veroorzaken als ze mij achter het stuur laten zitten daar. Meest pakkende voorbeeld was nog wel de bus (ja zo één met 30 toeristen erin) die midden op de snelweg bedacht dat hij de verkeerde afslag had genomen en dus achteruit de afrit afreed terwijl iedereen om hem heen stormde. waanzin...

Cairo zelf is een erg drukke stad en komt, op het verkeer na, compleet ongevaarlijk over. De piramides komen in een keer opdoemen zodra je een straathoek omslaat. Ze staan zo goed als midden in de stad. Maar wat een immense bouwwerken zeg! Dit mag met recht een wereldwonder worden genoemd. Na al die duizenden jaren staan ze nog overeind en domineren het stadsbeeld. En dat op een stad die 22 miljoen inwoners herbergt.

Na de piramides en nog wat andere bezienswaardigheden van Cairo gezien te hebben, vertrekken we weer per prive busje naar Sharm el Sheikh om te gaan genieten van een welverdiende 4 uur nachtrust, want de volgende dag moeten we namelijk om 3:15 s nachts opstaan om met de boot naar het wrak van The Thistlegorm te gaan, welke ontdekt is door de beroemde Jaqcues Cousteau.