Luxor

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Luxor image

Karnak!

Luxor
Egypte
RoyanvanVelse

Karnak!

Ruim 500 kilometer ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro liggen de oude religieuze complexen Luxor en Karnak. De legendarische rivier de Nijl loopt daar vlak langs en maakt de omliggende grond zo vruchtbaar. In Karnak bevinden zich drie tempels, waaronder die van de god Amon. Farao’s volgden elkaar op om deze ongeëvenaard grote tempel te laten bouwen. Het bouw- en verbouwproces duurde maar liefst 2.000 jaar. Een majestueuze en indrukwekkende laan leidt naar de eerste zuil en ingang van de tempel. Sfinxen met ramshoofden liggen aan weerszijden van deze dromos en doen de bezoeker beseffen dat hij slechts nietig is en op het punt staat om iets koninklijks of zelfs goddelijks te betreden.

Eenmaal binnen in de tempel kijk je tegen het 15 meter hoge beeld van Pinedjem aan, die farao en grootpriester van Amon was. Zijn gezicht is ietwat gehavend door de eeuwen. De dakloze zalen achter hem zijn verbluffend, met talloze brede zuilen van 23 meter hoog die gewoon zijn blijven staan, alle oorlogen en alle tijden trotserend.

Enorme obelisken en beelden wisselen elkaar af onder de genadeloze zon en staan vol met oude Egyptische tekens die voor de meeste toeristen niet te begrijpen zijn. Het is een combinatie van een ruïne en een stevig bouwwerk, die ondanks de beschadigingen een onuitwisbare en onverwoestbare indruk maakt.

Het heilige meer achter de tempel was in de oudheid bestemd voor nachtelijke rituelen. Priesters, die aan de rand van het meer waren gehuisvest, daalden af naar het water om zich daar ceremonieel te wassen. Aan de oever staat op een sokkel het beeld van een scarabee, oftewel een mestkever. In de Egyptische oudheid was dit insect heilig omdat het in verband werd gebracht met de schepping. Het in de grond verdwijnen en van daaruit weer verschijnen van de mestkever, alsmede het rollen van mestballen, werd door de Egyptenaren vergeleken met het rijzen, het schijnen en het ondergaan van de zon. Er zijn gebalsemde exemplaren van dit heilige dier teruggevonden, hetgeen bewijst hoeveel eerbied er voor bestond.

Het beeld van de scarabee is gewijd aan de zonnegod . Veel vrouwen lopen rondjes om het dier heen omdat men vroeger beweerde dat dit gebruik vruchtbaarheid met zich meebracht. Ook wordt gezegd dat degene die drie rondjes om het beeld aflegt, een wens mag doen. Er zijn verschillende legendes ontstaan rondom het beeld maar het is duidelijk dat veel bezoekers van mening zijn dat het geen kwaad kan om met de traditie mee te doen. Je weet maar nooit wat de heilige mestkever brengt.

Van de drie tempels is die van Amon de enige die bezocht mag worden. Vreemd genoeg staat dit complex pas sinds 1979 op de UNESCO lijst van werelderfgoed. Sinds de 19e eeuw vinden er opgravingen plaats en het lijkt erop dat dit religieuze complex zijn schatten nog steeds niet allemaal heeft prijs gegeven, want er wordt nog heel veel ontdekt. Egypte, hoe oud ook, leeft volop en blijft naast verwonderen, steeds opnieuw weer verrassen.

Foto's

a25ac.jpg
a25ac.jpg
RoyanvanVelse
bd573.jpg
bd573.jpg
RoyanvanVelse
213cc.jpg
213cc.jpg
RoyanvanVelse
fc33e.jpg
fc33e.jpg
RoyanvanVelse
2263d.jpg
2263d.jpg
RoyanvanVelse
c8808.jpg
c8808.jpg
RoyanvanVelse