Luxor

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Luxor image

Tempel van Karnak ( vervolg )

Luxor
Egypte
Didy

Tempel van Karnak ( vervolg )

Zoals je de piramides kan beschouwen als symbool van het koningschap in het Oude Rijk. Zo kan men de twee tempels van Karnak en Luxor zien als die van het Nieuwe Rijk.
Oude Rijk Egypte ongeveer 2700-2200 v. Chr.
Midden Rijk 2200-1800 v. Chr.
Nieuwe Rijk 1500-700 v. Chr.

Er staan niet minder dan 134 zuilen, die het stenen dak, deels tegenwoordig weer gerestaureerd, getorst hebben. De middelste zuilen zijn het grootste en hebben een omtrek van 11 meter. De "kleinere" hebben een omtrek van 9 meter.De zuilen zijn ongeveer 15 meter hoog.

Hasjepoet"s opvolger Thoetmoses de derde( 1479- 1425 voor Christus) bouwde een hoge muur om de obelisk. De obelisk heeft een hoogte van 21.3 meter. De muur verborg het onderste gedeelte voor twee derde maar de bovenhoek torent er boven uit. De roze graniet van de obelisk werd gedolven bij Aswan wat een paar honderd meter ten zuiden van Karnak ligt. De steen werd verplaatst en over de rivier de Nijl verscheept naar Luxor. Naast de obelisk staat een andere obelisk maar die is gebroken.

De grote granieten scarabee kijkt uit over het Heilige meer waar vroeger een grote schare priesters de trappen naar het water afdaalden om zich ritueel te reinigen in dit " oerwater". De scarabee (of mestkever) was gewijd aan de zonnegod Cheperi. De legende gaat dat als je drie keer om deze scarabee loopt en je een wens doet dat die in vervulling gaat. Nu hebben we hier allemaal om heengelopen en mijn wens is nog niet echt in vervulling gegaan!

De Karnak tempels zijn in de zomer van geopend van 6.00 uur s'ochtend tot 18.00 uur s'avonds. Er is ook een open luchtmuseum met een verzameling van standbeelden die werden aan getroffen bij het tempelcomplex.

Het is best een groot complex en doordat het zo groot is waren we even onze kinderen kwijt die waren verder gelopen naar een ander hof en over een stuk muur geklommen!
Gelukkig kwamen ze weer teruglopen toen wij richting ingang gingen. Doordat je met veel mensen bent kun je elkaar dan kwijt raken in de drukte. Er viel natuurlijk heel wat te fotograferen en vooral die hoge zuilen hebben toch wel een indruk gemaakt. Ook zijn de zuilen wel fijn om hierbij even in de schaduw te gaan staan/zitten.
Je kijkt je ogen uit!

Foto's

c3371.jpg
c3371.jpg
Didy
6110d.jpg
6110d.jpg
Didy
28132.jpg
28132.jpg
Didy