Luxor

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Luxor image

Excursie Tempel van Karnak

Luxor
Egypte
Didy

Excursie Tempel van Karnak

S'morgens om tien over half vijf werden we opgehaald bij ons hotel om die dag een excursie te gaan maken naar Luxor en Vallei der Koningen.Het was zes uur toen we iedereen in de bus hadden van andere hotels. Erg vroeg maar je moet er wat voor over hebben als je wat wil zien.

Bij een verzamelplaats van bussen konden we even de benen strekken. In konvooi van 40 bussen verder gegaan.Onderweg zie je dat er wegen afgezet zijn en dat er dus mannen met geweren de boel in de gaten houden.Aan de ene kant een veilig en aan de andere kant een bedreigend gevoel. Als je zo'n excursie maakt in zo'n bus dan kun je beter een trui/vest/jasje meenemen want het was in de bus vreselijk koud door de airco!. Heb gevraagd/gezegd dat het erg koud was. De airco ging uit maar werd na verloop van tijd doordat het dan weer te warm werd weer aangezet.

We hebben in Luxor tegen twaalf uur s'middags een maaltijd in buffetvorm genuttigd. Vervolgens naar de tempel van Karnak gereden. De informatie die ik geef komen uit diverse bronnen : o.a. Egypte-info-site.nl.
De bouw van de tempel is ongeveer 3500 jaar geleden begonnen. De tempel ligt dicht bij Luxor.

Niet minder dan twintig eeuwen lang werd er aan de tempel gewerkt, gebouwd, vernieuwd en veranderd, weggebroken en opnieuw hersteld.
De reusachtige muur (pyloon) die er beschermend om heen sluit geeft het tempelterrein aan en toont hoe ontzaglijk groot het is.Een aantal poorten geeft toegang tot het terrein.

De sfinxenallee verbindt de tempels van Karnak en Luxor met elkaar.
Nieuwe farao's kwamen en gingen en zij bouwden aan Karnak.
De tempel van Karnak is het verblijf van Amon gebleven, een waar paleis voor een god.
De eerste toeristen in Egypte "de Grieken en Romeinen"beschouwden deze ruines als mensen paleizen.
In Karnak werd Amon gevoed, gelaafd, bewierookt en gezalfd.

De Karnak tempel is mogelijk even oud als Thebe (Luxor) zelf.
Generaties farao's hebben bewijzen geleverd van hun vroomheid, hun macht, hun rijkdom, uitgestrektheid en belangrijkheid.
Het terrein heeft een oppervlakte van zo'n 123 ha.
Er zijn talrijke bijkappellen en hoven.

Weet niet meer wat de temperatuur was toen maar het was toen in oktober daar nog heel erg heet. Het is raadzaam om uiteraard voldoende drinken bij je te hebben.En wat zeker nog belangrijker is om wat op je hoofd te hebben. Op een enkele schaduwplek na van een pilaar/muur/beeld loop je toch veel in de zon.
Wordt vervolgd.

Foto's

ea9a4.jpg
ea9a4.jpg
Didy
58dda.jpg
58dda.jpg
Didy
d89f8.jpg
d89f8.jpg
Didy