Cairo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Cairo image

Cirkeltje rond; afsluiting in Cairo: Yuri naar de dokter (Drie weken op de bonnefooi dwars door Egypte (deel 6))

Cairo
Egypte
Yuri

Cirkeltje rond; afsluiting in Cairo: Yuri naar de dokter (Drie weken op de bonnefooi dwars door Egypte (deel 6))

Maar aan alle relaxte tijden komt helaas een einde en na een week laten we het gezellige Dahab weer achter ons. We hebben allevier zonder problemen het PADI open water duikbrevet gehaald en maken nog wat extra duikjes. Meest hilarische moment was toen een Franse mededuiker ontdekte waarom je de avond voor het duiken niet moet drinken. Hij moest overgeven waarna hij werd belaagd door duizenden hongerige vissen.

Gelukkig is de busrit vanuit Dahab naar Cairo minder lang en over betere wegen dan de heenreis vanuit Luxor. We passeren onderweg tevens het zwaar bewaakte stuk bij het Suez kanaal. Duizenden militairen in vol ornaat met doorgeladen mitrailleurs staan rijen dik opgesteld in de volle zon langs die paar zeer strategische kilometers. Een beetje beangstigend is het wel, stoppen is streng verboden, maar gelukkig blijft het bij machtsvertoon.

Eenmaal aangekomen in Cairo vinden we in de Ambassadebuurt een leuke plek om te overnachten, pension Roma, met supergrote hoge kamers ingericht in 40-er jaren stijl. Reserveren is aan te raden want het is blijkbaar een populair hotelletje, maar we hebben geluk en ze hebben nog precies plaats voor ons vieren.

Helaas speelt mijn keel weer erg op en ik besluit naar een huisarts te gaan de volgende ochtend. Via ons hotel krijg ik het adres van een van de weinige huisartsen die Engels spreekt. Na wat omzwervingen en verkeerde aanwijzingen van enkele locals sta ik voor een statig koloniaal pand dat duidelijk betere tijden heeft gekend. Ik duw de zware deur, die op een kiertje staat, verder open. Met veel gepiep en gekraak kan ik de opening groot genoeg maken om erdoor te kunnen. “Zit ik wel goed” hoor ik mezelf bijna hardop zeggen en mijn moed zakt een beetje in mijn schoenen. Gelukkig brandt er licht in de gang en ik begrijp van een assistente dat de dokter me verwacht. “Hoe kan dat nou?” vraag ik me af…

Hoe dan ook, ik mag in ieder geval gelukkig langs de rijen zieken doorlopen die in de wachtruimte en gang zitten en liggen. Sommigen lijken hier al dagen te bivakkeren en zien er slecht uit. Uiteindelijk kom ik weer bij een hoge deur en word door een schimmige oude dokter ontvangen die alle tijd van de wereld lijkt te hebben. De enorme kamer met hoge plafonds is gedecoreerd met vergeelde posters van het menselijke lichaam. Even ben ik terug in het lokaal van mijn biologielessen op de middelbare school. Dit ietwat romantische beeld wordt bruut verstoord als mijn blik valt op een grote tafel met diverse middeleeuws ogende maar mooi opgepoetste metalen onderzoeksinstrumenten. Ik doe mijn verhaal en prompt loopt hij naar die tafel om enkele van de metalen voorwerpen te pakken en zegt dat ik moet komen. Ik zie mezelf al op die tafel liggen met een grote lepel of trechter diep in mijn keel. Gelukkig loopt het goed af met mij, maar hij constateert wel een gecombineerde keel-, neus- en oorontsteking. Daar krijg ik medicijnen voor, en ik moet een week rust houden.

Terwijl Jasper, Bernd en Saskia de stad in gaan om de Mohammed Ali moskee te bezoeken, ga ik na het nuttigen van een pillencocktail nog een paar uurtjes onder de wol, waarna ik me al een stuk beter voel. ’s Middags ontmoeten we elkaar weer in het oude Koptische deel van de stad. Kopten zijn christenen en menen directe afstammelingen van de oude Egyptenaren te zijn. Je vindt hier veel smalle steegjes en kleine binnenplaatsen. De wijk is omringd door muren waarbinnen een aantal oude Koptische kerken staan, maar ook de allereerste moskee en een synagoge. Dit deel van de stad was de basis voor de miljoenenstad van nu. De Romeinen bouwden op deze plek het fort Babylon, nadat ze Egypte hadden veroverd van Cleopatra.

Na wat rondwandelen vinden we ook een ontzettend goede pizzeria, een welkome afwisseling op het vele Egyptische eten dat we tot nu toe hebben gehad. Ook onze laatste dag brengen we in deze gezellige buurt door, en we kopen onder andere shisha’s zodat we ook thuis nog kunnen nagenieten van de geuren van een onvergetelijke trip dwars door Egypte!

Foto's

c3cb9.jpg
c3cb9.jpg
Yuri
9c061.jpg
9c061.jpg
Yuri
ee103.jpg
ee103.jpg
Yuri