Congo Kinshasa Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Gorilla's redden met brandhout

Gepubliceerd: 17 sep 2007
4

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) gaat vluchtelingen in Congo voorzien van brandhout. Door de oorlog in het land zijn deze mensen gedwongen in de bossen op zoek te gaan naar stookmateriaal, waar een populatie van de ernstig bedreigde berggorilla leeft. WNF wil voorkomen dat het leefgebied van deze mensaap nog verder inkrimpt door de illegale houtkap.

Het gaat om 40.000 vluchtelingen die zijn neergestreken langs de rand van het Virunga Nationaal Park. Hier leven naar schatting nog 150 van de laatste 700 berggorilla’s op aarde. Samen met VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR gaat het WNF hout aanvoeren van plantages waar wél gekapt mag worden, in de hoop dat daarmee de schade voor het park en de gorilla’s beperkt blijft.

Het kost ongeveer € 7,50 om een gezin honderd dagen te laten koken. Het WNF spreekt voor deze uitgaven het noodfonds aan. Het fonds hoopt op giften om zoveel mogelijk mensen van hout te voorzien en te investeren in toekomstig brandhout. Ze hebben daarvoor gironummer 25 geopend.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Congo Kinshasa artikelen
Reisnieuws
Zo red je de gorilla met je afgedankte telefoon

24 jul 2017, Ieder jaar worden er dieren toegevoegd aan de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Gelukkig zijn er initiatieven waardoor wij met z'n allen iets terug kunnen doen. Wist je bijvoorbeeld dat we met onze afgedankte telefoon de laaglandgorilla k...

0
Reisnieuws
Doodzonde! 10 bezienswaardigheden in no-go areas

23 mrt 2017, Deze plekken hebben tenminste twee dingen gemeen. Eén: ze zijn stuk voor stuk indrukwekkend. En twee: ze liggen stuk voor stuk in een gevaarlijk conflictgebied. Deze tien interessante bestemmingen laat je de komende tijd dus maar beter links ligg...

0
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Aap als vliegtuigpassagier

26 jan 2009, Stel je voor, dat je een vliegtuig in stapt en er een aapje naast je zit. Afgelopen week was het werkelijkheid voor de passagiers van een Lufthansa vlucht van Birmingham naar Frankfurt.

0

Reacties van bezoekers Reageer

hayhaenen

Door: hayhaenen • Geplaatst op

Zoals reeds geschreven ben ik in februari in Virunga NP in Congo geweest. In tegenstelling tot wat hiervoor wordt vermeld waren de groepen bezoekers ook max. 8 pers, toezicht parkwachters/gids (die behoorlijk streng toezien op naleving van de regels) en max. 1 uur bezoek per groep. Wel gingen er destijds 2 groepen per dag. Helaas is Virunga maar een maand of vier geopend geweest en toen weer gesloten vanwege de terugkerende gevechten in het gebied.
Uit de reizigersforums leid ik af dat er in Rwanda ook slechts 1 permit per dag wordt afgegeven voor een groep van max. 8 personen.
Congo is inderdaad wat goedkoper maar als je vanuit Oeganda gaat en je moet nog transport en grensformaliteiten betalen dan zijn de prijzen vrijwel gelijk (prijspeil febr. 2007).

SG1

Door: SG1 • Geplaatst op

Wij hebben in Uganda de gorilla's bezocht. Je mag hier een uur in een kleine groep bij de gorilla's verblijven. Uiteraard onder toezicht van parkwachters die meteen van de gelegenheid gebruik maken om hun rapportages te schrijven zodat ze steeds goed op de hoogte zijn van de samenstelling en houding van de groep. De reden dat je maar een uur mag blijven is dat de dieren daarna hun normale levenswijze op kunnen pakken. Er gaat ook maar 1x per dag ( in de ochtend) een groepje toeristen met begeleiding op zoek naar de gorilla's. Wij hebben begrepen dat in Congo en Ruwanda de toeristen in een constante stroom in grote groepen de gorilla's bezoeken. Dit schijnt echter de rust in de groep danig te verstoren. Uganda schijnt wel duurder te zijn dan Ruwanda en Congo. In Uganda heb je een bijna 100% garantie dat je de gorilla's ziet.

trijntje1

Door: trijntje1 • Geplaatst op

ik hoop ook dat iedereen zoveel mogelijk geld doneert want de gorilla's moeten blijven !!

wij hebben in augustus de gorilla tracking gedaan.....helemaal geweldig

het is echt nodig om de gorilla's te beschermen

hayhaenen

Door: hayhaenen • Geplaatst op

Hopelijk wordt er flink gedoneerd en overleven de gorilla's in Virunga. Ik had het geluk in februari van dit jaar de Humba familie te kunnen bezoeken in Virunga, het park was toen pas weer een maand geopend voor toeristen. Eind mei werd het echter weer te onveilig (door de aanwezigheid van rebellen in het gebied) en werd Virunga weer gesloten voor de toeristen. Trieste dieptepunten die daarna volgden was de afslachting van verschillende gorilla's, waarschijnlijk enkel vanwege politieke motieven (!), en vervolgens moesten de rangers het gebied verlaten omdat ze werden aangevallen door de rebellen. Daarna braken er regelmatig gevechten uit tussen de rebellen en het Congolese leger. Momenteel is het weer iets rustiger en keren de rangers terug om de gorilla families weer te zoeken.
Een erg goede website om dit te volgen is: http://www.wildlifedirect.org/blogAdmin/gorilla (kopieer deze url en plak deze in de browser), trouwens ook een goede organisatie om aan te doneren.
Als jullie video-beelden van mijn bezoek willen zien gebruik dan volgende url: http://video.yahoo.com/video/play?vid=346748
Mijn foto's kunnen julie zien bij reisreporter foto's van Kongo Kinshasa.

Hay.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.