Congo telt 125.000 gorilla's image
Jan-Petra

Congo telt 125.000 gorilla's

Het aantal gorilla's in de Democratische Republiek Congo is twee keer zo groot als aanvankelijk werd aangenomen. Volgens de laatste telling leven in het land ongeveer 125.000 mensapen.

Volgens eerdere schattingen leefden maximaal 50.000 gorilla's in Congo. Het aantal zou vooral te lijden hebben onder ziektes en illegale jachten. Ook door houtkap is het leefgebied van de mensaap ernstig ingekrompen. Toch blijkt dat een grote groep gorilla's in het noorden dit alles heeft overleefd.

Nesten geteld
Onderzoekers hebben de nesten van de Westelijke Laagland-gorilla's geteld om te bepalen hoeveel van deze dieren nog in Congo leven. De gorilla's die geteld zijn, zijn voornamelijk in dierentuinen te zien. Het is de soort die het meeste voorkomt, maar waarvan de populatie het snelste krimpt.

Beschermen van gorilla's
Gorilla's behoren tot één van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is sinds 1987 actief in Congo om de mensapen te beschermen met verschillende projecten. De natuurorganisatie helpt de lokale bevolking om de gebieden rondom Virunga National Park. Het WNF heeft inmiddels al 10 miljoen bomen aangeplant in de omgeving van het park, zodat het leefgebied van de gorilla gewaarborgd blijft.