Congo Kinshasa Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Gorilla's redden met brandhout

Gepubliceerd: 17 sep 2007 4
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) gaat vluchtelingen in Congo voorzien van brandhout. Door de oorlog in het land zijn deze mensen gedwongen in de bossen op zoek te gaan naar stookmateriaal, waar een populatie van de ernstig bedreigde berggorilla leeft. WNF wil voorkomen dat het leefgebied van deze mensaap nog verder inkrimpt door de illegale houtkap.
Door: Gastblogger
Het gaat om 40.000 vluchtelingen die zijn neergestreken langs de rand van het Virunga Nationaal Park. Hier leven naar schatting nog 150 van de laatste 700 berggorilla’s op aarde. Samen met VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR gaat het WNF hout aanvoeren van plantages waar wél gekapt mag worden, in de hoop dat daarmee de schade voor het park en de gorilla’s beperkt blijft.

Het kost ongeveer € 7,50 om een gezin honderd dagen te laten koken. Het WNF spreekt voor deze uitgaven het noodfonds aan. Het fonds hoopt op giften om zoveel mogelijk mensen van hout te voorzien en te investeren in toekomstig brandhout. Ze hebben daarvoor gironummer 25 geopend.
deel dit artikel met je vrienden:
 

3 reactie(s) bij "Gorilla's redden met brandhout"

 • profile image comment

  Zoals reeds geschreven ben ik in februari in Virunga NP in Congo geweest. In tegenstelling tot wat hiervoor wordt vermeld waren de groepen bezoekers ook max. 8 pers, toezicht parkwachters/gids (die behoorlijk streng toezien op naleving van de regels) en max. 1 uur bezoek per groep. Wel gingen er destijds 2 groepen per dag. Helaas is Virunga maar een maand of vier geopend geweest en toen weer gesloten vanwege de terugkerende gevechten in het gebied. Uit de reizigersforums leid ik af dat er in Rwanda ook slechts 1 permit per dag wordt afgegeven voor een groep van max. 8 personen. Congo is inderdaad wat goedkoper maar als je vanuit Oeganda gaat en je moet nog transport en grensformaliteiten betalen dan zijn de prijzen vrijwel gelijk (prijspeil febr. 2007).

  Door hayhaenen • geplaatst op 2007-09-24 17:59:53
 • profile image comment

  Wij hebben in Uganda de gorilla's bezocht. Je mag hier een uur in een kleine groep bij de gorilla's verblijven. Uiteraard onder toezicht van parkwachters die meteen van de gelegenheid gebruik maken om hun rapportages te schrijven zodat ze steeds goed op de hoogte zijn van de samenstelling en houding van de groep. De reden dat je maar een uur mag blijven is dat de dieren daarna hun normale levenswijze op kunnen pakken. Er gaat ook maar 1x per dag ( in de ochtend) een groepje toeristen met begeleiding op zoek naar de gorilla's. Wij hebben begrepen dat in Congo en Ruwanda de toeristen in een constante stroom in grote groepen de gorilla's bezoeken. Dit schijnt echter de rust in de groep danig te verstoren. Uganda schijnt wel duurder te zijn dan Ruwanda en Congo. In Uganda heb je een bijna 100% garantie dat je de gorilla's ziet.

  Door SG1 • geplaatst op 2007-09-23 12:23:49
 • profile image comment

  ik hoop ook dat iedereen zoveel mogelijk geld doneert want de gorilla's moeten blijven !! wij hebben in augustus de gorilla tracking gedaan.....helemaal geweldig het is echt nodig om de gorilla's te beschermen

  Door trijntje1 • geplaatst op 2007-09-18 09:19:37

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Meer Congo Kinshasa artikelen

Door: evanruiten
Congo telt 125.000 gorilla's

Het aantal gorilla's in de Democratische Republiek Congo is twee keer zo groot als aanvankelijk werd aangenomen. Volgens de laatste telling leven in het land ongeveer 125.000 mensapen.

Het aantal gorilla's in de Democratische Republiek Congo is twee keer zo groot als aanvankelijk werd aangenomen. Volgens de laatste telling leven in h...

Vliegrampen nemen toe

Dinsdag zijn zeker twintig mensen verongelukt toen een Congolees vliegtuig in de stad Goma crashte. Het vliegtuig, een DC-9 van de vliegmaatschappij Hewa Bora, werd vier dagen voorafgaande aan de crash op de zwarte lijst van de EU gezet.

Dinsdag zijn zeker twintig mensen verongelukt toen een Congolees vliegtuig in de stad Goma crashte. Het vliegtuig, een DC-9 van de vliegmaatschappij H...