Congo-Brazzaville Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Herders vergiftigen wildlife

Gepubliceerd: 22 aug 2007 1
In het Queen Elizabeth National Park in Uganda, dat jaarlijks 45.000 bezoekers trekt, is een groot deel van de roofdieren het afgelopen jaar gestorven aan vergiftiging, aldus National Geographic. De boosdoeners zijn de herders die er sinds 2006 wonen. De herders zouden op deze manier hun vee willen beschermen.
Door de burgeroorlog in Congo werden de herders gedwongen terug te keren naar Uganda, waar ze sinds 2006 in het nationale park leven. Hun vee is echter een makkelijke prooi voor de roofdieren. De herders dwingen nu enkele kalveren chemisch voedsel te eten en laten ze vervolgens in het open veld staan, zodat de roofdieren die ze vangen overlijden door het gif.

Uit onderzoek kwam naar voren dat de hoeveelheid hyena’s in het park verminderd is met tachtig procent en dat het aantal leeuwen is gehalveerd. Regionale overheden zien als enige oplossing dat de boeren het park verlaten, waar de boeren ook toe bereid zijn. Waar de boeren heen kunnen is nog onduidelijk.

Het verblijf van de herders in het park heeft meer gevolgen voor de wilde dieren in het park, zo brengt het vee van de herders ziekten over als mond-en-klauwzeer. De roofdieren kunnen hier niet voor worden ingeënt. Volgens experts duurt het, na het vertrek van de herders, tien tot twintig jaar voordat het aantal roofdieren in het park zich heeft hersteld.
deel dit artikel met je vrienden:
 

1 reactie(s) bij "Herders vergiftigen wildlife"

  • profile image comment

    Verschrikkelijk ! Ik ben net in augustus (2007) naar Uganda geweest. Ook in Queen Elizabeth NP....... het is er prachtig ! Echt heel erg dat dit soort dingen gebeuren......... Heel triest .......

    Door trijntje1 • geplaatst op 2007-11-16 14:19:20

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Meer Congo-Brazzaville artikelen

Beloning niet gekapt woud

Tijdens een bijeenkomst over klimaatverandering in Kenya lieten Costa Rica, Nieuw-Guinea en Congo de VN weten dat ze een beloning willen voor het intact houden van hun regenwouden.

Tijdens een bijeenkomst over klimaatverandering in Kenya lieten Costa Rica, Nieuw-Guinea en Congo de VN weten dat ze een beloning willen voor het inta...