Centraal Afrikaanse Republiek Reisgids

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Praktisch

Ontdek

Tsjaad, Kameroen, Soedan en Congo omringen de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR), ook wel bekend als de ‘navel van Afrika’. De CAR kampt met grote politieke en sociaal-economische problemen. Militairen en gewapende bendes maken het land met overvallen onveilig. Het overschaduwt de schoonheid en potentie van het land. De grote hoeveelheid wilde dieren en het prachtige landschap maken het tot één van de interessantste landen van Afrika. Natuurliefhebbers treffen in het noorden een droog gebied aan, in het zuiden uitgestrekte savanne en langs de rivieren in het zuidwesten tropisch regenwoud. Ook voor kunstliefhebbers is het een bijzonder streek. Kunstenaars van over de hele wereld laten zich al decennia lang inspireren door de lokale kunst van centraal Afrika.

Praktisch

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Centraal-Afrikaanse Republiek:

  - Gele koorts 

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Centraal-Afrikaanse Republiek kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: CFA Frank (XAF). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • Centraal Afrikaanse Republiek – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Centraal Afrikaanse Republiek, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Centraal Afrikaanse Republiek gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type E
 • De hoofdstad van Centraal Afrikaanse Republiek is Bangui.
  Het oppervlak van Centraal Afrikaanse Republiek is 90% van Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Frans.